Kenniscentrum Onderwijs en Opvoeding

'Sterrenkunde in de klas'

Cursus 'Sterrenkunde in de klas' voor leerkrachten in het basisonderwijs

Sterrenhemel

Meester, hoe groot is de Zon?
Hoe ver staan de sterren?
Waarom verandert de Maan van vorm?

Uw leerlingen zullen vast wel eens met dit soort vragen zijn gekomen. Het is fijn om dan vol vertrouwen de juiste antwoorden te kunnen geven. Of nog beter, om zelf een les te geven over de Zon, sterren en planeten.
Universe Awareness (http://www.unawe.nl), ESERO en de Hogeschool Amsterdam bieden daarom kosteloos een laagdrempelige Teacher Training aan waarin u leert over ruimtevaart, het universum en hoe u deze onderwerpen kunt introduceren in de klas!

De training

Tijdens twee bijeenkomsten wordt u op een toegankelijke manier wegwijs gemaakt in het onmetelijk grote heelal. Geen enkele voorkennis is vereist, en u krijgt alle ruimte om vragen te stellen. U krijgt een duidelijke rondleiding door de vele onderwerpen van sterrenkunde en ruimtevaart en wij bieden u concrete activiteiten die u kunt uitvoeren met uw klas.

Wetenschap & techniek onderwijs

Sterrenkunde en ruimtevaart zijn bij uitstek geschikt voor wetenschap & techniek onderwijs. Het is een fascinerend onderwerp voor uw leerlingen en op een laagdrempelige manier uit te leggen. Het leent zich uitstekend voor onderzoekend leren door middel van kleine experimentjes en activiteiten. Terwijl u uw leerlingen aanspoort tot creatief en logisch nadenken door ze te introduceren in de wereld van wetenschap en techniek, streeft u tegelijkertijd de kerndoelen na van het basisonderwijs. Sterrenkunde en ruimtevaart hebben namelijk niet alleen raakvlakken met rekenen, maar ook met taal en wereldoriƫntatie.

Het heelal herbergt de mooiste en spannendste natuurverschijnselen die elk kind inspireren. Alleen al de gigantische afmetingen spreken tot de verbeelding. En veel van de dagelijkse fenomenen vinden hun oorsprong in het universum: de Zon zorgt voor dag en nacht, de Maan bepaalt wanneer het eb en vloed is, en satellieten maken het mogelijk om je weg te vinden op aarde. Deze link met de belevingswereld van kinderen maakt sterrenkunde een ideale toegangspoort tot de wereld van wetenschap & techniek.
Geschikt voor zowel onder- als bovenbouw.

1e bijeenkomst Donderdag 13 november 19:00-21:30 uur op de Hogeschool Amsterdam
Lokaal: KSH 02A34

2e bijeenkomst Donderdag 27 november 19:00-21:30 uur op de Hogeschool Amsterdam
Lokaal: KSH 03A02

Kosten: deze training is gratis.

Meld je snel aan: het aantal plaatsen is beperkt!

Hier vind u meer informatie over de Teacher Training van UNAWE

Gepubliceerd door  Faculteit Onderwijs en Opvoeding 13 november 2014