Hogeschool van Amsterdam

Kenniscentrum Bewegen, Sport en Voeding

Masterclass Positieve Leefstijlverandering

In samenwerking met Brickhouse Academy

Een positieve leefstijlverandering levert mensen veel op: gezondheid, energie en vitaliteit. De gedragsverandering die hiervoor nodig is, blijkt voor veel mensen een flinke uitdaging. Deze masterclass biedt inzichten en handvatten om een leefstijlverandering te stimuleren en mensen daarbij te ondersteunen.

Hoe zorg je dat mensen zich bewust worden van hun leefstijl en hoe motiveer je ze tot een verandering? Waarom zouden mensen willen veranderen? Hoe draagt een leefstijlverandering bij aan een positieve gezondheid? Deze masterclass is bedoeld voor iedere professional die werkt in gezondheid, zorg en welzijn en mensen wil helpen bij het veranderen van leefstijl.

De masterclass is een praktijkgerichte training van één dag. Gebaseerd op gedragswetenschappelijke inzichten, met aandacht voor bijzondere doelgroepen zoals  mensen met psychische problematiek, mensen met financiële uitdagingen en mensen die over weinig gezondheidsvaardigheden beschikken.

Inhoud

Tijdens de masterclass komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • leefstijl: hoe staan we er in Nederland voor?
 • leefstijl als onderdeel van positieve gezondheid;
 • motivatie voor leefstijlverandering;
 • redenen om wel/niet te veranderen;
 • uitdagingen bij leefstijlverandering;
 • bijzondere doelgroepen: mensen met psychische problematiek, mensen met financiële uitdagingen, mensen met financiële uitdagingen en mensen die over weinig gezondheidsvaardigheden beschikken.

Doelgroep

Deze masterclass is bedoeld voor gezondheidsprofessionals en coaches die mensen begeleiden bij leefstijl- en gedragsverandering. Een HBO werk- en denkniveau is vereist. De masterclass is geschikt voor jou als je:

 • mensen op een positieve manier wil ondersteunen bij een verandering van leefstijl;
 • meer wil weten over waarom mensen wel of niet willen en kunnen veranderen;
 • kennis en vaardigheden wil opdoen die je de volgende dag meteen kunt toepassen in jouw dagelijkse praktijk;
 • te maken hebt met ‘moeilijke’ doelgroepen waarbij een leefstijlverandering en het motiveren hiertoe niet vanzelf gaat.

Data en tijden

 • 23 maart 2018
 • 23 november 2018

Aanvang: 10.00 uur
Einde: 16.00 uur

Accreditatie

Deze masterclass is geaccrediteerd door de NVD met 4,5 punten.

Docenten

Prof.dr. Ingrid Steenhuis is hoogleraar Preventie en Volksgezondheid aan de Vrije Universiteit. Zij doet onderzoek naar eetgedrag en manieren om eetgewoontes te veranderen.

Wil Overtoom komt uit het bedrijfsleven; één van zijn specialisaties is verandermanagement. Hij verstaat de kunst om inzichten over veranderen in organisaties te vertalen naar veranderingen in gedrag van mensen.

Samen schreven Ingrid Steenhuis en Wil Overtoom twee boeken: Smartsize Me, een slimme manier om maat te houden en Terugval en Verleiding, de kunst om afgevallen te blijven. Hun nieuwste boek 'Positieve Leefstijlverandering' verschijnt in 2018.

Kosten

De kosten van deze masterclass bedragen € 225,- (inclusief koffie, thee, lunch en het boek 'Positieve Leefstijlverandering').

Deelnemers

Minimaal 10 en maximaal 15 deelnemers.

Inschrijven

Schrijf je in via onderstaande link. Let op dat je je voor de juiste datum inschrijft.

Gepubliceerd door  Faculteit Bewegen, Sport en Voeding 13 maart 2018