Kenniscentrum Bewegen, Sport en Voeding

Linzenburgers en bananenbrood: 'nudging' in HvA-campusrestaurant

Vernieuwde Sport en Foodcampus HvA geopend

30 okt 2018 14:25 | Urban Vitality

Aan de dr. Meurerlaan is onlangs de vernieuwde Sport en Foodcampus van de HvA gelanceerd. Met als visitekaartje het nieuwe restaurant, dat is omgebouwd tot luxe ‘foodcourt’. Studenten en medewerkers kunnen er de duurzame en gezonde creaties van studenten Voeding proeven.

Niet standaard een Mars-reep snaaien uit de kantine, maar kiezen voor een linzenburger, een seitan-hotdog of bananenbrood. In het ‘foodcourt’ van de vernieuwde HvA Sport en Foodcampus overkomt dit nu zelfs overtuigde vleeseters: mensen grijpen vaker naar de snacks van studenten Voeding, omdat die er culinair en prominent gepresenteerd worden.

Het foodcourt staat symbool voor wat iedere HvA-campus straks vanuit elke vezel moet uitstralen: experimenteren en ontmoeten. Lenno Munnikes, HvA-opleidingsmanager bij Voeding en Diëtetiek en hoofd campusontwikkeling, legt uit.

Lenno Munnikes opleidingsmanager Voeding en Dietetiek

Lenno Munnikes, opleidingsmanager en hoofd campusontwikkeling bij Sport & Food-campus

Wat is er nieuw aan de campus?

“De campusgedachte van de HvA houdt in dat we de opleidingen een zichtbare plek geven, zodat iedereen ziet wat we creëren en hoe we experimenteren. Dat is iets heel anders dan in het klaslokaal zitten met de deur dicht. Het nieuwe foodcourt is een eerste voorbeeld hiervan. Het is een proeftuin voor de studenten Voeding, zij verkopen hier de producten die zij in het HvA Foodlab bedenken. Zo wordt ook de urgentie van het onderwijs hoger; er gebeurt iets met hun opdrachten op de campus zelf, in plaats van dat die op een stapeltje in de kast van de docent belanden. ”

Bananenbrood

Waarmee experimenteren jullie zoal in het restaurant?

De komende tijd gaan de studenten bijvoorbeeld met nudging experimenteren in het foodcourt; daarop hebben we de kantine ook ingericht. Hoe kunnen we consumentengedrag sturen door producten op een bepaalde manier te presenteren, door warm en koud af te wisselen? Dit zal ook in het onderwijs aan bod komen.

“Daarnaast is elk product dat er ligt vanuit het HvA Foodlab gecreëerd vanuit het ‘onderzoekend vermogen’ van studenten: zij hebben ze eerst uitgebreid getest op smaak, duurzaamheid en ingrediënten.”

Imker bij het bijenhotel buiten de Sport en Foodcampus aan de Dr. Meurerlaan

Ook nieuw op de campus: een bijenhotel

Hoe zit het dan met ‘keuzevrijheid’? Sommige mensen vinden dat ze altijd voor een hamburger moeten kunnen kiezen in de kantine.

“Dat is een veelgehoord argument. Maar bekijk het eens van de andere kant: twee Voeding-studenten hebben vorig jaar gekeken naar het percentage gezond/ongezond dat in de schappen lag van onze hogeschoolkantine volgens de richtlijnen van de Gezondheidsraad. Het assortiment bleek de verhouding 80/20 te hebben: 80 procent ongezonde producten, tegenover maar 20 procent gezond.

“Wij docenten en studenten Voeding zeggen daarom vanuit onze kennis: er bestaat ook keuzevrijheid tussen betere keuzes. Studenten zijn een doelgroep die we best wat mogen begeleiden in hun keuzes. De Redbull lag hiervoor in de eerste schappen- dat wil je gewoon niet op een campus."

Hotdog

Munnikes: "We streven naar een aanbod van 80 procent gezond, 20 procent ongezond in de kantines op de hogeschool en universiteit."

"Je wilt het liever andersom hebben. In het nieuwe campusrestaurant werken we daarom allereerst aan een 50/50-verhouding gezond-ongezond, in samenwerking met cateraar Cormet. Dat betekent een hele omslag, die mede is doorgevoerd dankzij de nieuwe directeur van Cormet, want tot nu toe was ‘keuzevrijheid’ dé mantra voor cateraars.

“Wat hier in het nieuwe foodcourt gebeurt, is een primeur die we op nog veel grotere schaal willen gaan uitvoeren, allereerst binnen alle campusrestaurants van de HvA. Maar ik denk dat de producten van studenten ook nationaal en internationaal de cateraar kunnen helpen om consumentengedrag te veranderen."

Drie honingraten

Studenten mogen de honing gebruiken uit het bijenhotel

Over de hele Sport en Foodcampus gesproken- hoe gaan andere opleidingen ‘de deuren openen’?

De sportstudenten gaan straks letterlijk meer naar buiten toe. ALO-studenten gaan veel meer rond de campus sporten met kinderen van basisscholen en asielzoekerscentra uit de buurt. Zo ziet de omgeving wat hun kennis en kunde is.

"Ook zijn we hard bezig om ondernemers uit de directe omgeving bij de campus te betrekken en onze expertise ook met hen te delen. We zijn bijvoorbeeld laatst met de bekendste baklava-bakker uit Nieuw-West gesprek gegaan, om te kijken hoe het met minder suiker zou kunnen. Als we ook de hogeschool vóór Amsterdam zijn, dan moeten onze campussen dat uitstralen.”

Bekijk hier het assortiment van producten van het Foodlab. Meerdere producten liggen nu ook in de restaurants van onder andere het Amsterdam University College en het AMC. Neem voor meer informatie contact op met Lenno Munnikes.