Hogeschool van Amsterdam

Kenniscentrum Bewegen, Sport en Voeding

HvA studenten winnen landelijke GGD Gezondheidsbattle

18 jan 2016 00:00 | Urban Vitality

Studenten Kai Callenbach, Twan Defesche en Lotte Pennings van de minor Zorgtechnologie wonnen met hun product ‘Dakota’s Totempaal’ op 13 januari een gedeeltelijke eerste plek bij de landelijke GGD Gezondheidsbattle. De battle daagt studenten uit om na te denken over de wereld in 2025 en wat de Publieke Gezondheid daarin betekent.

In het project van de winnende HvA-studenten staat de vitaliteit van de Amsterdamse basisschoolkinderen centraal. Circa 28% van hen heeft overgewicht en met dat aantal vormen zij de grootste groep binnen de Amsterdamse bevolking. Vaak komt dit door technologische ontwikkelingen (games, waardoor ze minder vaak buitenspelen), cultuur (eten, levensstijl) of een van de vele fastfood mogelijkheden van de stad.

Student Twan Defesche haalt aan uit een rapport van buitenspeelstichting Jantje Beton: "Bijna de helft van de basisschoolkinderen geeft aan hun schoolplein saai te vinden." Zo onstond het idee voor een nieuw speeltoestel. De studenten ontwikkelden een prototype van een gedigitaliseerd spel genaamd ‘Dakota’s Totempaal’. Deze speelpaal daagt kinderen tussen de 6 en 12 jaar uit om meer te bewegen op het schoolplein. 

De HvA-studenten delen de eerste prijs met studenten van de Wageningen Universiteit. Zij presenteerden de ‘Healthy basket’, een app waarmee je elkaars boodschappenmandje kunt beoordelen.

De jury van de battle bestond uit de Directeur Publieke Gezondheid Haaglanden Marion Stein, Ondernemer en Robot expert Tom Ederveen én Lector Informatie, Technologie en Samenleving Bert Mulder. De winnaars ontvingen een beker en de kans om hun idee op 23 juni a.s. voor de 25 Directeuren Publieke Gezondheid te pitchen als een kansrijk concept dat zij mogelijk kunnen omarmen. Daarnaast wordt vanuit het speerpunt Urban Vitality contact op genomen met de gemeente Amsterdam om te bezien of er interesse is dit idee uit te werken voor Amsterdam. 

     Meer informatie over Dakota’s Totempaal? Neem contact op via hva.nl/urbanvitality

Dakota's Totempaal

Uitleg Dakota's Totempaal