Hogeschool van Amsterdam

Kenniscentrum Bewegen, Sport en Voeding

Gezondheid en Omgeving i.o.

De leefomgeving van mensen beïnvloedt hun gedrag, leefstijl en gezondheid. Factoren als geluidsoverlast en straatvervuiling verminderen het woonplezier en schaden de gezondheid. Goede sociale cohesie en een groene omgeving zijn juist gezondheidsbevorderend. Hoe zorg je ervoor dat mensen gezond leven in hun eigen wijk? Dat onderzoekt het lectoraat Gezondheid en Omgeving i.o. van de HvA en het RIVM.

Het lectoraat Gezondheid en Omgeving bestaat uit twee onderzoekslijnen: Urban Health en People and Places. De onderzoekslijn Urban Health richt zich op de invloed van de stedelijke leefomgeving op de gezondheid van inwoners. In stedelijke leefomgevingen wonen veel kwetsbare groepen zoals laagopgeleiden, ouderen of mensen met een migratieachtergrond. Het terugdringen van gezondheidsverschillen onder deze groepen is een bijzonder aandachtspunt van het lectoraat.

People and Places

Binnen de onderzoekslijn People and Places staat de beleving en visie van wijkbewoners centraal. Hoe verbeteren wijkbewoners hun eigen leefomgeving? Samen met betrokken inwoners ontwikkelt het lectoraat innovatieve manieren om te werken aan een gezonde wijk.

Gepubliceerd door  Kenniscentrum Bewegen, Sport en Voeding 20 juni 2018

mw.  drs. J.M. den Broeder (Lea)

Lea den Broeder

Wetenschappelijk adviseur en beoogd lector

Tel: 0611918186
l.den.broeder@hva.nl
Bekijk profiel