FLOOR

Het Grote UvA-HvA-dictee 2015

Veel clownerieën in UvA-HvA-dictee

10 dec 2015 15:00 | FLOOR

Toen Mano Bouzamour, de schrijver van het Groot UvA-HvA-dictee 2015 na zijn voorleessessie de dicteemakers aanbood om het hele dictee nog eenmaal integraal voor te lezen, werd er om genade gesmeekt. Het dictee was dan ook uitzonderlijk moeilijk.

Dicteewoorden als achenebbisje, chihuahua’s en coquilles werden afgewisseld met ogenschijnlijk makkelijkere woorden als peper-en-zoutkleurig, jeu-de-boulesbaan en lul-de-behanger. Bouzamour wist de stemming er echter goed in te houden en zorgde dat er behalve gezwoegd ook veel gelachen werd.

De ruim 160 deelnemers, die op 9 december klaarzaten in de Kohnstammzaal, waren verdeeld in vier categorieën. Overall winnaar Pieter van Diepen, die met drie fouten onwaarschijnlijk hoog scoorde, kwam uit de externe groep deelnemers, uitgever Vic van de Reijt hield de eer van de VIP’s hoog (veertien fouten). Pieter Vermeulen had als docent Engels aan de HvA negen fouten en deeltijdstudent Nederlands HvA Peter Stöve kon met acht fouten met opgeheven hoofd zijn prijs in ontvangst nemen.

Er hing een geconcentreerde, uiterst geanimeerde sfeer in de Kohnstammzaal, die er voor zorgde dat de nakijkers, vooral studenten van de lerarenopleiding Nederlands, minder fouten tegenkwamen dan verwacht.

De YesSister JazzSister’s verzorgden een spetterend optreden en het Taalspel na de pauze, waarbij via stemkastjes op het juiste antwoord gedrukt kon worden, zorgde voor de nodige hilariteit. Zijn die honderd klokken in London nu een klank-en-rijm of een klank-en-ritme stijlfiguur?

Juryvoorzitter Huib de Jong sprak bij de prijsuitreiking van een prachtig en provocerend UvA-HvA-dictee en noemde het een heerlijke en inspirerende avond. Sponsoren Athenaeum boekhandel envMiCaffe mochten van de organisatie veel dank ontvangen voor het ter beschikking stellen van prijzen en beloning voor de nakijkers.

Foto's: Monique Kooijmans