FLOOR

Vetplantjes op Daklab HvA moeten vervuilde lucht zuiveren

50m2 plantjes nemen deel fijnstof Wibautstraat op

11 jul 2017 09:04 | Afdeling Communicatie

Vetplantjes op het Daklab, het groene dak van HvA-locatie Benno Premselahuis, moeten deze zomer fijnstof gaan opnemen in de vervuilde Wibautstraat. De 50m2 aan vetplantjes werken als een soort stofzuigers, waardoor een groot gedeelte van het fijnstof niet meer terugkomt in de atmosfeer. De Amsterdamse wethouder Duurzaamheid Abdeluheb Choho heeft de zuiverende 'vetplantjes-installatie' vrijdag officieel geopend.

Micro-algen

De plantjes worden gevoed met een menu van algen. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat specifieke sedumplantjes op een menu van verse algen bijzonder goed fijnstof uit de lucht zuiveren.

Het gaat vooralsnog om een pilot van een jaar, waarbij onderzoekers nagaan in hoeverre de sedumplantjes bijdragen aan schonere lucht door de opname van fijnstof en koolstofdioxide.

De betrokkenen willen daarna kijken hoe het project kan worden uitgebreid, bijvoorbeeld door de sedumplanten ook in middenberm van de Wibautstraat te plaatsen.

Bekijk de video die AT5 maakte

Man werkt aan groenvoorziening Daklab HvA

Vervuilde lucht

De Wibautstraat hoort samen met de Stadhouderskade en de Prins Hendrikkade tot de meest vervuilde straten in Amsterdam. In en rondom deze drukste straten voldoet de luchtkwaliteit niet aan de Europese normen vanwege de hoge concentraties fijnstof en stikstofdioxide.

De sedumplantjes maken wel degelijk groot verschil, maar om de luchtvervuiling sterker terug te dringen zal het gemotoriseerde verkeer in de Wibautstraat ook moeten worden ingeperkt, zegt algenexpert Robert Baard, die bij het project is betrokken.

Het project met de sedumplantjes op het Daklab van de HvA is onderdeel van The Knowledge Mile. Dit is een samenwerking tussen de Hogeschool van Amsterdam, kennisinstellingen en bedrijven rond de Wibautstraat, om dit gebied groener, schoner en duurzamer te maken. Ambitie is om ook een Knowledge Mile Park te creëren, met groene daken, gevels en stoepen langs de gehele Wibautstraat.

De pilot met de vetplantjes een samenwerking tussen o.a. The Knowledge Mile (Hogeschool van Amsterdam), Algae Innovations Netherlands, Jongkind BV, De Gezonde Stad en Amsterdam Green Campus.