FLOOR

Dag tegen Racisme en Discriminatie: HvA-studenten in actie

Vandaag en morgen events op de HvA en in de stad

20 mrt 2017 09:51 | Afdeling Communicatie

HvA-studenten organiseren verschillende acties en events om de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie op 21 maart onder de aandacht te brengen op de hogeschool en in de binnenstad van Amsterdam. De gemeente Amsterdam heeft als opdrachtgever aan studenten van de HvA-minor Diversiteit in de Stad gevraagd om de bekendheid van de dag te vergroten, met name onder jongeren. Wethouder Simone Kukenheim van Jeugd, Onderwijs en Diversiteit, HvA-rector Huib de Jong en cabaretier Soufiane Moussouli zijn vanavond aanwezig bij de opening van een tentoonstelling in de centrale Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) die deel uitmaakt van de bewustwordingscampagne van de studenten.

De studenten van de HvA-minor Diversiteit in de Stad hebben in samenwerking met Stichting Critical Mass in groepjes vijf verschillende events opgezet om aandacht te genereren voor de Dag tegen Discriminatie. Een van die events is de tentoonstelling in de OBA, met foto’s en persoonlijke verhalen van Amsterdammers die moslim zijn en daarover vertellen. Achterliggend thema is om de impact te laten zien van islamofobie op de levens van deze mensen.

Op de HvA organiseren een aantal studentengroepjes op dinsdag 21 maart verschillende events in het teken van Dag tegen Discriminatie. Zo is er een bijeenkomst over arbeidsmarktdiscriminatie in het Muller-Lulofshuis. Studenten zullen hier onder andere ervaringen uitwisselen over moeilijkheden rond het vinden van een stage. In het Kohnstammhuis houden studenten een sessie over ‘micro-agressie’: over hoe het voelt als je telkens opnieuw vragen of opmerkingen krijgt over je uiterlijk of afkomst.

Filmpjes op Leidseplein

Samen met Critical Mass hebben de studentengroepjes ook een aantal korte filmpjes gemaakt, om jongeren te prikkelen om over het onderwerp na te denken op de hogeschool, op straat en via social media. De studenten vertonen deze filmpjes op verschillende HvA-locaties zoals in het Muller-Lulofshuis en Kohnstammhuis en in de stad.

Een filmpje gaat bijvoorbeeld over etnisch profileren. Maar dan niet door de politie, maar in het uitgaansleven. Hoe voelt het als je regelmatig geweigerd wordt of anders behandeld wordt aan de deur van uitgaansgelegenheden? De studenten die dit filmpje maakten, gaan met een bakfiets naar het Rembrandtplein, de Dam en het Leidseplein om het daar te vertonen en er met mensen over in gesprek te gaan.

Student houdt bord omhoog met tekst: 'Woon je in de Bijlmer?' en hashtag #ItooamHvA

Aankondiging voor sessie Micro-agressie in het MLH

Mosquito bites

Het was voor de studenten van de minor zelf ook confronterend, vertelt Docent Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD) Leonie van der Valk, die de minor leidt: “Vaak sta je er niet bij stil hoe het voelt wanneer je telkens vragen krijgt over bijvoorbeeld je haar of waar je ouders vandaag komen. Maar uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat als mensen dit telkens aan je vragen, je eigenlijk elke keer het signaal krijgt ‘jij bent anders’. Dat noemt men ook wel ‘mosquito bites’, want dit voelt als kleine steekjes. Maar uiteraard doen veel mensen dit absoluut niet expres. Daarom hebben de filmpjes ook een leuke en luchtige toon, om iedereen op een speelse manier aan het denken te zetten.’

Opdracht van de gemeente

De Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie op 21 maart is nog bij weinig Amsterdammers bekend. De dag is ingesteld door de Verenigde Naties in de jaren ’60, nadat de politie in Zuid-Afrika het vuur opende op burgers die vreedzaam demonstreerden tegen een racistische maatregel.
De gemeente Amsterdam vindt het belangrijk dat de dag aan bekendheid wint, omdat ook in deze stad met 180 nationaliteiten veel inwoners in hun dagelijks leven nog te maken krijgen met uitsluiting en discriminerende opmerkingen of gedrag.

Reden voor de gemeente om contact te zoeken met Stichting Critical Mass en de HvA-studenten van de minor Diversiteit in de Stad, omdat studenten zich in deze minor bezighouden met spanningen in een grote stad als Amsterdam. In deze minor van de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening onderzoeken studenten processen van uitsluiting vanwege diversiteit, en zetten zij een project op om de inclusie en betrokkenheid met kwetsbare groepen in de samenleving te verbeteren. Thema’s variëren van gendergelijkheid tot het bevorderen van maatschappelijke betrokkenheid bij mensen met psychische kwetsbaarheid, mensen met andere etnische achtergrond of een andere seksuele identiteit dan de meerderheid van de bevolking.

De tentoonstelling over islamofobie in de OBA verhuist vanaf dinsdag 4 april voor zes weken naar de bibliotheek aan het Javaplein.