FLOOR

Serie: Kracht van Sportdata

15 mrt 2018 00:00 | FLOOR

Virtual reality, blessurepreventie, smart stadions, machine learning, gepersonaliseerde feedback, data dashboards… met data en data science kan waarschijnlijk meer gedaan worden voor de sportwereld dan we ons realiseren. Niet alleen voor de topsport, maar ook voor breedtesport, sportevenementen en fan experience. Wat gebeurt er al op dit gebied en wat betekent sportdata daadwerkelijk voor de dagelijkse sportpraktijk?

De lezingen vinden plaats op donderdagavond van 19:00 tot 20:30 uur in het Kohnstammhuis (HvA), Wibautstraat 2-4.

15 maart - Topsport 1: cyclisch

• Opening door Geleyn Meijer, decaan van de faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie, Hogeschool van Amsterdam
  • Dr. Mathijs Hofmijster, lector Prestatie in Sportinnovatie (HvA)
  • Capgemini (naam spreker volgt) – één van ’s werelds grootste dienstverleners op het gebied van consultancy, technologie en outsourcing.

Mathijs Hofmijster en Capgemini werken in een consortium van wetenschap, bedrijfsleven en topsport aan een topsportdata tool voor de nationale topzwemmers en toproeiers. Met deze tool worden data structureel verzameld en opgeslagen. De belangrijkste informatie wordt geautomatiseerd via dashboards en teruggekoppeld aan atleten en coaches. Wat kunnen de coaches met deze informatie? Waarom is dit project interessant voor Capgemini?

5 april - Breedtesport & participatie

• Prof. dr. ir. Ben Kröse, lector Digital Life (HvA)
  • Andere spreker volgt

In grote steden is de gezondheid slechter en de levensverwachting korter dan in landelijke omgevingen. Dit is mede een gevolg van een lagere lichamelijke activiteit van de inwoners. Door het gebruik van gepersonaliseerde app-technologie proberen onderzoekers stedelingen in beweging te krijgen.

19 april - Gezondheid & Blessures

• Dr. Janine Stubbe, lector Performing Arts Medicine, Codarts Rotterdam
  • Niels van der Linden, Head of Sport Science JOHAN Sports - Nederlands bedrijf dat performance analyses aanbiedt door middel van bewegingssensoren en monitoringsystemen

Jaarlijks zijn er in Nederland 4,5 miljoen blessures die zorgen voor 5 miljard euro aan directe medische kosten. De helft van deze blessures is te voorkomen door goede begeleiding en zelfmanagement. Janine Stubbe en JOHAN Sports werken veel samen op het gebied van blessureregistratie en –preventie bij o.a. Feyenoord. Kunnen we in de toekomst voorspellen of iemand een blessure krijgt?

17 mei – Evenementen

•  Dr. Sander Klous, hoogleraar Big Data Ecosystems for Business and Society (UvA)

• Henk Markerink, CEO Johan Cruijff Arena

Hoe maakt de Amsterdam Innovation Arena gebruik van (big) data bij sportevenementen en welke rol spelen data bij het optimaliseren van fan experience en customer journeys? Sander Klous en Henk Markerink gaan dieper in op de datagedreven samenwerking tussen multinationals, startups, onderzoekers en studenten bij de Amsterdam Innovation Arena.

7 juni - Topsport 2: teamsport

• Nicolaas Westerhof, Director of Product -‎Beyond Sports
  • Dr. Tom Stevens, deed zijn promotieonderzoek bij AFC AJAX
  • Dr. Rens Meerhoff, post-doc LIACS/Leiden

Positionele data en camera-beelden worden bij teamsporten zoals voetbal gebruikt om posities, snelheden en versnellingen van spelers en de bal tijdens trainingen en wedstrijden te tracken. Deze data kunnen op individueel en op teamniveau gebruikt worden, bijvoorbeeld om de individuele belasting in kaart te brengen en om aanvalspatronen en verschillen in speelstijl te kwantificeren. Daarnaast kunnen wedstrijden met Virtual Reality ‘teruggespeeld’ worden om beslissingsgedrag in wedstrijdsituaties te analyseren. Tom, Rens en Nicolaas vertellen elk vanuit hun eigen invalshoek over de rol van data bij teamsporten.