FLOOR

Vasten - van digitale detox tot het geloof

Dinsdag 28 mei | 17:00 - 18:15 | FLOOR-tribunes

Evenement

Met vasten zeg je tijdelijk ‘nee’ tegen iets. Detoxen, religieuze of spirituele onthouding, sportvasten, een digitale detox, dry Januari – over de hele wereld wordt er om verschillende redenen gevast.

Waarom vasten mensen?

We vasten om los te komen van onze vastgeroeste gewoontes, vanwege gezondheidsredenen of als een overgave aan een hogere macht. Maar wat is eigenlijk het effect van tijdelijke onthouding op lichaam, geest en mindset? En is er een gemene deler te vinden tussen al deze redenen om te vasten?

Begin mei start weer de Ramadan, de islamitische vastenmaand. Met het programma 'Vasten: van digitale detox tot het geloof' worden de verschillende manieren van vasten besproken. Wat de voor- en nadelen zijn voor lichaam en geest, en wat de sociale implicaties zijn. Want durven we elkaar eigenlijk wel vragen te stellen over het vasten? En hoe verhouden wij ons tot vrienden, collega’s, buren en medestudenten als zij vasten? De sprekers geven je een inkijkje in hun ervaringen en gaan met elkaar in debat.

Hans Schnitzler

Hans Schnitzler (Den Haag, 1968) is filosoof, publicist, spreker en voormalig columnist voor de Volkskrant. Met enige regelmaat is Schnitzler te gast bij tv- en radioprogramma’s (o.a. De wereld draait door – Met het oog op morgen – Het filosofisch kwintet) om zijn licht te laten schijnen over maatschappelijke fenomenen en de rol die technologie/digitalisering daarbij speelt.

In 2017 verscheen van zijn hand Kleine filosofie van de digitale onthouding  In dit boek onderzoekt hij, aan de hand van de ‘digitale detox’-ervaringen van zijn studenten, wat het betekent om offline te gaan in een wereld die altijd online is.

------
FLOOR is het debatcentrum van de Hogeschool van Amsterdam – een open culturele plek binnen de hogeschool voor lezingen, collegecafés, debat, documentaires en tentoonstellingen.

Gepubliceerd door  FLOOR 15 mei 2019