FLOOR

De Europese Verkiezingen 2019

Een lezing over de Europese Verkiezingen van het Netwerk Democratie en Neios

Lezing/College

Op de Dag van Europa gaan we het hebben over de Europese verkiezingen 2019. Europa krijgt te maken met de ene na de andere uitdaging: van migratie tot klimaatverandering en van jongerenwerkloosheid tot gegevensbescherming. Welke invloed oefenen we uit tijdens de Europese verkiezingen en hoe is dit relevant voor jou?

Donderdag 9 mei, 16:30 - 18:00 - FLOOR-Tribunes

Samen met stichting Neios en Netwerk Democratie heeft FLOOR een interactief programma opgesteld waarin we het gaan hebben over de Europese verkiezingen. Wat vind jij van de EU? Kom ook en praat mee!

16:00 - 16:30       Inloop

16:30 - 16:35       Opening en introductie

16:35 - 17:30       Interactieve lezing: Ik stem deze keer EU + Quiz

17:30 - 18:00       In gesprek met het publiek

Waar gaan die hele Europese verkiezingen nou eigenlijk over?

Deze verkiezingen zijn de enige gelegenheid voor ruim 370 miljoen Europese kiezers om zich met z’n allen rechtstreeks uit te spreken over de Europese koers van nationale regeringen. Er staat voor de EU veel op het spel de komende jaren – met als twee uitersten: een forse sprong in verdere integratie óf ontploffing. Wordt de EU een sterkere speler in de wereld van de Amerikaanse president Trump en de Chinese president Xi, en kan zij globale problemen als migratie en klimaatverandering aan? Of ontrafelt zij verder, wanneer het Verenigd Koninkrijk als eerste lidstaat is vertrokken en de spanningen tussen lidstaten oplopen?

Op wie kun je stemmen?

Hier vindt je de lijst met partijen en kandidaten.

Wat betekent Brexit voor het Europees Parlement?

Door een eventueel vertrek van de Britten uit de EU komen de Britse zetels in het Europees Parlement te vervallen. Nou ja, niet helemaal. Van de 73 Britse zetels worden er 46 opzij gezet voor eventuele toekomstige uitbreidingen van de EU, zo hebben lidstaten afgesproken.

Waarover heeft het Europese Parlement wat te zeggen?

Het EP is machtiger dan veel mensen denken. Om de EU democratischer te maken, zijn de bevoegdheden in de loop van de jaren steeds verder uitgebreid. Op deze manier werd het parlement ook relevanter voor de burger. Vóór het Verdrag van Lissabon in 2009 besliste het parlement al mee op belangrijke terreinen als milieu, interne markt en consumentenbescherming. Door ‘Lissabon’ werd de medezeggenschap uitgebreid naar, onder meer, energiezekerheid, immigratie en justitie.

Wat doet de Europese Unie voor mij als persoon?

Meer dan je zou verwachten. Hier kun je precies zien wat de EU concreet voor je doet.

Wat doet de EU voor jou als student?

De EU heeft als plan de mobiliteit binnen Europa te verbeteren. De EU beheert de Erasmusbeurs. Dat is een beurs waar je aanspraak op kunt maken als je wilt studeren in het buitenland. Ook verzorgt het Europees Sociaal Fonds. Deze is bedoeld om jongeren aan hun eerste baan te helpen. Hier vind je meer over de EU voor studenten.

(Bron: NRC Handelsblad)

Gepubliceerd door  FLOOR 30 april 2019