Hogeschool van Amsterdam

FLOOR

Tentoonstelling: Post uit de vergetelheid

Aangrijpende expositie over post uit WOll

Tentoonstelling

De Nederlands-Duitse reizende tentoonstelling “Waarom schrijf je me niet” gaat over vijf mensen tijdens hun leven voor en tijdens WOII. We volgen hen door Duitsland, Nederland, de kampen en getto’s in Polen tot aan hun dood of bevrijding.

18 maart - 7 mei Centrale Hal Kohnstammhuis

In de tentoonstelling staan vijf slachtoffers centraal. Brieven en dagboeken van een Joods meisje, Wanda Verduin, laten zien wat de anti-Joodse maatregelen van de nazi’s voor haar en haar familie betekenden. Wanda stierf in Auschwitz. Jules Schelvis overleefde op miraculeuze wijze. Hij slaagde er vanuit een getto in Polen in familieleden te laten weten dat hij nog leefde. Dit in tegenstelling tot zijn vrouw en schoonouders, die in vernietigingskamp Sobibor werden vermoord.

De derde hoofdpersoon is een verzetsman, Nico Peeters. Wij volgen zijn tocht door concentratiekampen in Nederland en Duitsland. Van zijn familie aan hem en vice versa zijn veel brieven bewaard gebleven. Nico bezweek vlak voor de bevrijding in Dachau aan tyfus.
Nieuw in de tentoonstelling is het verhaal van Wolfgang Maas, een Joodse jongen, die in 1936 op 16-jarige leeftijd uit Duitsland naar Winterswijk vlucht en daar een paar jaar later verkering krijgt met Thea Windmuller. Dagboeken van Thea en brieven van Wolfgang vertellen over hun liefde, de vervolging, hun onderduik en ondergang.

Met het verhaal van Wolfgang en Thea snijdt de tentoonstelling de vluchtelingenkwestie aan en de paralellen tussen het vluchtelingenbeleid voor WOII en nu. Daarnaast gaan de tentoonstelling en de bijbehorende website in op het lot van de Sinti en Roma onder de nazi-heerschappij.

Gepubliceerd door  FLOOR Floor25 januari 2019