Hogeschool van Amsterdam

FLOOR

SMAAK!

Jaarlijkse zomermarkt van de opleiding Voeding en Diëtetiek

Evenement

Zomermarkt waar eerstejaarsstudenten hun (gezonde) snackconcepten presenteren, vierdejaars hun onderzoeksresultaten tonen en er ook een symposium is voor professionals. Kom ook kijken en proeven!

Super foods

SMAAK!

Jaarlijkse zomermarkt van de opleiding Voeding en Diëtetiek

Donderdag 29 juni, 14:00 - 18:00 uur, Kohnstammhuis

Op donderdagmiddag 29 juni 2017 organiseert de HvA-opleiding Voeding en Diëtetiek SMAAK!

  • Proef gezonde, duurzame, innovatieve en vooral lekkere snacks van eerstejaarsstudenten op de snackbeurs
  • Bezoek het symposium SMAAK! over de geschiedenis, fysiologie en psychologie van smaak
  • Bekijk posterpresentaties van projecten van afstudeerders, stagiaires en het lectoraat

Programma

14:00 - 16:45 uur: Snackbeurs en posterpresentaties

14:00 - 16:00 uur: symposium

16:45 uur: Prijsuitreiking snack-concepten en posters

17:00 uur: Borrel

Sprekers symposium

Let op: voor het symposium is beperkt plaats. Meld je daarom aan via de button onderaan de pagina...

14:00-14:30 uur: Maurits de Klepper, professioneel chef en docent Kooktechnieken bij hogere hotelschool Tio in Amsterdam.

14:30- 15:00 uur: Garmt Dijksterhuis, wetenschappelijk psycholoog en docent bij de HvA-opleiding Voeding en Diëtetiek, gespecialiseerd in de perceptie van eten en smaak.

15:30-16:00 uur: Annelies van Wittenberghe, historicus en auteur van Smaak!; een kookboek dat de geschiedenis van smaak  illustreert in 120 historische recepten.

Over de sprekers:
 

Maurits de Klepper – Multisensorisch proeven: over sommige smaak valt niet te twisten

Smaakperceptie is een multisensorische fysieke waarneming. Onze ogen, oren, neus, tong en mond bepalen voor een groot deel hoe wij lekkers waarnemen. In deze presentatie zal uitgelegd worden hoe smaak fysiologisch wordt waargenomen, met vooral de nadruk op aroma’s en tongsmaken. Tussendoor worden een aantal klassieke mythen ontkracht, een paar wetenschappelijke discussies aangewakkerd en wordt de theorie gekoppeld aan de culinaire praktijk.

Maurits de Klepper is gepromoveerd in methoden en statistiek van sociaal wetenschappelijk onderzoek, maar had bijna zijn hele leven een sluimerende obsessieve passie voor koken totdat hij uiteindelijk zijn MBO-diploma Gespecialiseerd Kok heeft behaald. Momenteel geeft hij het vak Gastronomy: The Arts and Sciences of Cooking bij Amsterdam University College (UvA), maar daarnaast doceert hij ook bij een zelfstandige MBO-koksopleiding en voorheen bij hotelschool TIO. In zijn vrije tijd spaart hij barbecues.
 

Garmt Dijksterhuis – Zintuigen bij eten: alle twaalf en meer

Eten prikkelt heel veel zintuigsystemen. Het komt, buiten laboratoria, vrijwel nooit voor dat er slechts een zintuig geprikkeld wordt. Er zijn veel meer zintuigen dan de spreekwoordelijke vijf: ruiken, proeven, voelen, horen en zien. Onze waarneming is niet alleen afhankelijk van de zintuigen, veel hangt ook af van de informatie die reeds in de waarnemer aanwezig is. Deze Top-Down invloeden hebben een duidelijk effect op wat we waarnemen en op onze voorkeuren. Omdat eten zo'n belangrijk biologisch gedrag is, is het belangrijk om de voedsel-gerelateerde waarneming en het keuzegedrag dat hierbij hoort te begrijpen. De psychologische benadering kan hierbij helpen en hopelijk ook bij het begrijpen -en bestrijden- van een aantal gezondheidsproblemen die met eten samenhangen.

Dr G.B. (Garmt) Dijksterhuis studeerde psychologische functieleer en methodologie aan de Universiteit van Utrecht. Hij heeft meer dan honderd publicaties op z'n naam staan, in de sensoriek, consumentenwetenschap, statistiek en psychologie. Tezamen met collega's heeft hij de Senometric Society opgericht en was de eerste voorzitter van deze internationale wetenschappelijke vereniging. Hij heeft meer dan vijfentwintig jaar ervaring in de sensorische en experimentele psychologie en heeft gewerkt als projectleider aan universiteiten, onderzoeksinstituten en in de industrie. Zijn onderzoek omvat de gebieden multisensorische perceptie, consumenten(voedsel)keuzegedrag en sensometrics. Momenteel is hij als docent verbonden aan de opleiding Voeding en Diëtetiek van de HvA.

Boek-info: Hoe smaakt het? Nieuwe inzichten uit de wetenschap van ruiken en proeven. Uitgeverij Eburon Delft, 2017.
 

Annelies Van Wittenberghe – Historische aroma’s en de smaak van het verleden

Een stoofpotje van hert met koriander, patrijs met kaneel of kalkoen met framboos; het zijn maar een paar smakelijke voorbeelden uit de rijke culinaire geschiedenis van Europa. Maar kookboeken uit het verleden zijn zoveel meer dan inspiratiebronnen voor avontuurlijke koks. Wat op je bord ligt is steeds ingegeven door een historische smaakcultuur en een economische en sociale context. Annelies Van Wittenberghe ontrafelt 4000 jaar eetcultuur en smaakpatronen aan de hand van historische gerechten om duimen en vingers bij af te likken. 

Annelies Van Wittenberghe is historica, gepassioneerd door historische gerechten. Ze is auteur van Smaak! Een geschiedenis in 120 recepten en gaf talloze lezingen en workshops over de historische keuken.

Boek-info: Smaak! Een geschiedenis in 120 recepten. Davidsfonds, 2016.

Kom je ook?

Zoals alle evenementen bij FLOOR is ook het Smaak Event gratis. Meld je aan voor het symposium zodat je zeker weet dat je een plekje hebt!

Gepubliceerd door  FLOOR 24 mei 2017