Hogeschool van Amsterdam

FLOOR

Brandende kwesties #8: Criminele ondermijning en corruptie

Doen we genoeg?

Evenement

Maandelijks interactief college over een actueel maatschappelijk vraagstuk. Dit keer door Alex Straathof, Lector Management van Cultuurverandering.

Brandende kwesties: maandelijks college over actuele maatschappelijke issues door lectoren van het HvA kenniscentrum Armoede en Participatie.

Brandende kwesties #8: Criminele ondermijning en corruptie

Doen we genoeg?

Dinsdag 11 april, 18.00 - 19.00 uur, FLOOR-tribunes centrale hal Kohnstammhuis

Het Amsterdams Kenniscentrum voor Maatschappelijke Innovatie (AKMI) van de HvA organiseert maandelijks een interactief college over een actueel maatschappelijk vraagstuk. Dit keer door Alex Straathof, Lector Management van Cultuurverandering.

We gaan in op culturele factoren die organisaties kwetsbaar maken voor schendingen door medewerkers en inmenging door criminele organisaties. Als voorbeeld behandelen we de zaak Gerrit G. (werkzaam bij de afdeling Pre-Arrival van de Douane Haven Rotterdam). Zijn afdeling bepaalt welke containers gescand worden (bijvoorbeeld om drugstransporten op te sporen). Binnen de afdeling is een informele cultuur ontstaan. Er werd weggekeken. Er was beleid, maar dit werd niet nagevolgd. Daardoor kregen criminele netwerken toegang tot bedrijfsprocessen. De overheid is verantwoordelijk voor handhaving, maar criminelen ondermijnen die kerntaak. De zaak Gerrit G. staat niet op zichzelf. Iedere werknemer die omgaat met essentiƫle informatie kan te maken krijgen met ondermijning. Het lectoraat Management van Cultuurverandering (MvC) heeft zich ten doel gesteld het bewustzijn over dit risico te vergroten. Daarin is nog een wereld te winnen. Deze aflevering van Brandende Kwesties draagt bij aan dat doel.

Programma

Het programma bestaat uit een introductie van lector Alex Straathof, een bijdrage van Erik Essen (een onderzoeker lectoraat MvC) en een bijdrage van Pim van der Pol (integriteitscoƶrdinator Provincie Noord-Holland). Daarna zal er een paneldiscussie met de zaal ontstaan. Naast studenten en docenten worden ook verschillende professionals die zich bezighouden met ondermijning en corruptie uitgenodigd.

17.30 uur: inloop
18.00 uur: start college
19.00 uur: netwerkborrel

Kom je ook?

Zoals alle evenementen bij FLOOR is ook de reeks Brandende Kwesties gratis. Meld je aan en weet zeker dat je een plaatsje hebt!

Over AKMI

AKMI maakt deel uit van de faculteit Maatschappij en Recht en voert praktijkgericht onderzoek uit dat bijdraagt aan verbetering en innovatie van de beroepspraktijk. De onderzoeken worden uitgevoerd binnen de negen lectoraten van de faculteit, elk met een eigen specialisme. Beluister ook de radiocolleges van Amsterdam FM en de Hogeschool van Amsterdam, waar academici, beleidsmakers, ervaringsdeskundigen, ondernemers en studenten in gesprek gaan over stadsvraagstukken.

Radiocolleges Amsterdam Leeft van AmsterdamFM

Gepubliceerd door  FLOOR 3 april 2017