Hogeschool van Amsterdam

FLOOR

Expositie Body Sculpting (2017) door Roos Quakernaat

HvA Photographer in Residence 2016/2017

Evenement

Bekijk de expositie Body Sculpting van HvA Photographer in Residence Roos Quakernaat, te zien op de eerste verdieping van het Wibauthuis.

Werk uit Body Sculpting (2017) van HvA Photographer in Residence Roos Quakernaat

Expositie Body Sculpting (2017) door Roos Quakernaat

HvA Photographer in Residence 2016/2017

Van dinsdag 17 januari - vrijdag 21 april, eerste verdieping Wibauthuis

In juli 2016 werd fotograaf en kunstenaar Roos Quakernaat gekozen als HvA Photographer in Residence 2016/2017. De Photographer in Residence is een veelbelovende afstudeerder van de fotografie afdeling Gerrit Rietveld Academie die een jaar lang werk in opdracht van de HvA uitvoert. Quakernaat toont tijdelijk in het Wibauthuis haar werk: Body sculpting. 

De dienstbaarheid van de vrouwelijke schoonheid

Terugkerende thema’s in het werk van Quakernaat zijn het functioneren van disfunctionele mensen in de samenleving, en de absurditeit van bepaalde sociale gewoontes. Niet opvallen en anderen niet hinderen en je als mens niet minder voelen dan de mensen om je heen. Het laat de dienstbaarheid van de vrouw zien en het voortdurend moeten verdienen van bestaansrecht. Door te zijn hoe anderen jou willen laten zijn.

Roos Quakernaat over Body Sculpting

Dit werk gaat over de strenge eisen van schoonheid en de onrealistische schoonheidsidealen van de vrouw. Schoonheid is in de huidige maatschappij een serieuze zaak. Als de werkelijkheid niet meer mooi is, of niet meer aan de strenge eisen van schoonheid kan voldoen, wordt het belangrijk en wenselijk om de werkelijkheid te manipuleren. 

De ontevredenheid is groot en leidt tot een onrealistisch gemanipuleerd beeld. Het maakbare lichaam, kan de werkelijkheid laten zijn, zoals het gewenst is. Het gezicht tot een ander gezicht maken. Representatief zijn is de norm. Onafhankelijkheid begint niet met de gedegen opleiding, een goede baan, een riant salaris of een maatschappelijk applaus. Dit zijn comfortabele condities, meer niet. Echte onafhankelijkheid begint met de acceptatie van jezelf.

Dit schuurt met het huidige schoonheidsideaal. De begrippen vrouwelijkheid en schoonheid zijn historisch en cultureel gezien sterk met elkaar verweven. Vrouwelijkheid en schoonheid lijken een geheel te zijn. Ben je meer vrouw naarmate je mooier gevonden wordt? Mannelijkheid heeft een sterke verbondenheid met status. Bij vrouwen is het uiterlijk dermate belangrijk dat het op zichzelf een dominantie krijgt. Het uiterlijk is zo sterk met vrouwelijkheid verweven dat het belang ervan steeds onrealistischer wordt."

Bekijk de website van Roos Quakernaat

Gepubliceerd door  FLOOR 27 maart 2017