Hogeschool van Amsterdam

FLOOR

Verboden wetenschapsmonologen

Monologen over verboden wetenschap - Theater

Evenement

Via het UAF Scholars at Risk-project vinden vervolgde wetenschappers uit de hele wereld een tijdelijke, veilige werkplek aan een onderwijsinstelling in Nederland of België, waaronder de HvA. De verhalen van de wetenschappers zijn verwerkt in het theaterstuk 'De Verboden Wetenschapsmonologen', geregisseerd door John Leerdam.

Monologen

De Verboden Wetenschapsmonologen in de Stadsschouwburg Amsterdam, april 2012 (Foto: Emma Teuling)

Op 10 december is het de Dag van de Rechten van de Mens, daarom organiseren het UAF en FLOOR een programma met één van de monologen en een nagesprek. Deze monoloog (geschreven door Pieter Hilhorst en Sacha Hilhorst) is gebaseerd op het verhaal van de Iraakse microbioloog Salah Al-Zuhairy, een rol die wordt vertolkt door acteur Roger Goudsmit. 

Aanvullend is er een gesprek met de Syrische wetenschapper Hassan Aljoudi. Hij is de eerste wetenschapper die via het Scholars at Risk-project een veilige werkplek vond aan de HvA.De gespreksleiding is in handen van Pieter Hilhorst met een introductie door John Leerdam

Bedreigde wetenschappers

Wereldwijd worden wetenschappers met de dood bedreigd vanwege hun ideeën, onderzoek en maatschappelijke positie. Zij stellen kritische vragen. Dat kan bedreigend zijn voor autoriteiten of groeperingen die hun macht ontlenen aan het beheersen van informatie en van wat mensen denken.

In samenwerking met hoger onderwijsinstellingen biedt het UAF vervolgde wetenschappers de mogelijkheid om (tijdelijk) hun werk of studie voort te zetten in een veilige omgeving. De HvA is een van de aangesloten hogescholen. 

Programma: 

  • Dinsdag 8 december, Badhuistheater, Boerhaaveplein 28 Amsterdam
  • Tijd: 16.30 – 18.00 + borrel
  • Aanleiding: aandacht voor academische vrijheid wereldwijd in aanloop naar de Dag voor de Rechten van de Mens op 10 december
  • Doelgroep: docenten en studenten van de HvA (en UvA)
  • Taal: Nederlands 
Gepubliceerd door  FLOOR 7 december 2015