Hogeschool van Amsterdam

FLOOR

Vluchtelingendebat Kompas Studenten

Nederland, save haven?

Evenement

Op woensdag 25 november organiseert Kompas Studenten in samenwerking met FLOOR HvA een studentendebat over vluchtelingen.

Vluchtelingen

Nederland, save haven?

De bekende foto van een amper drie jaar oud jongetje die op een strand in Turkije is aangespoeld heeft de hele wereld doen shockeren. Het jongetje was slechts één van de vele vluchtelingen die omkwamen tijdens hun toevlucht naar het veilige Westen. Dit soort beelden brengt de vluchtelingencrisis dagelijks in de actualiteit en wakkert de vluchtelingendiscussie op verschillende platformen aan. Op social media, de televisie en Tweede Kamer wordt op dit moment een volle discussie gevoerd over de vluchtelingenproblematiek. Er heerst angst voor deze nieuwkomers en er is veel onduidelijkheid. 

Wie zijn deze vluchtelingen? Waar komen zij vandaan? Waarom vluchten zij naar het Westen? Wat voor hulp en soort opvang kunnen wij hen bieden? Kunnen wij als Nederlandse samenleving überhaupt zulke verantwoordelijkheden aan? Allerlei maatschappelijke vraagstukken waar de huidige Nederlandse samenleving op dit moment mee zit.

Tijdens deze avond wordt het onderwerp ingeleid door de documentaire ‘My escape from Syria: Europe or Die’ van Vice News.

De volgende sprekers zullen hun ervaringen, kennis en ideeën delen met het publiek:

Prof. dr. Susan Legene;

is als hoogleraar politieke geschiedenis en hoofd Afdeling geschiedenis actief betrokken bij het vluchtelingendebat. Dit uit zich in het deelnemen aan debatten, geven van lezingen en het schrijven van artikelen.

Peshmerge Morad; 

verliet drie jaar geleden noodgedwongen zijn vaderland Syrie, omdat het daar voor hem als activist niet veilig was. De van oorsprong Koerdische student kwam na een spannende reis via Turkije en Griekenland aan in Nederland. Op dit moment studeert hij Informatica aan de HvA, spreekt vloeiend Nederlands én werkt tevens samen met Stichting Villa Vrede, zie de website  www.villavrede.nl

Tamar de Waal;

is politiek filosoof en promoveert op de ethiek van migratie en
democratisch burgerschap. In haar proefschrift onderzoekt zij de inburgerings- en naturalisatievereisten in Europa. Voor meer informatie en een paar van haar artikelen (o.a. voor De Correspondent), zie haar website  www.tamardewaal.nl

Kaouther Youcef

is op jonge leeftijd met haar familie vanuit Algerije naar Nederland gevlucht. Inmiddels is de jonge Kaouther gegroeid tot een volwassen student die inmiddels volop succes boekt met haar onlangs gestarte bedrijf Nesci. Nu de vluchtelingenstroom in Nederland toeneemt, wil Kaouther proberen eraan bij te dragen dat ook deze nieuwe
vluchtelingen zich welkom voelen. Vanuit haar eigen bedrijf Nesci richtte zij samen met haar zus en vriendin de NesciFoundation op.

Aanmelden is verplicht en kan via  www.kompasstudenten.nl/vluchtelingendebat
Deelname is gratis!

Gepubliceerd door  FLOOR 23 november 2015