FLOOR

CollegeCafé Boekenweek nu samen met de OBA

Boekenweek

Evenement

Naar aanleiding van de Boekenweek organiseert FLOOR samen met de OBA een CollegeCafé over het nieuwe Duitsland. Locatie voor het CollegeCafé van de HvA is dit keer niet het Kohnstammhuis maar de vestiging van ObA aan het Roelof Hartplein.

CollegeCafé Boekenweek

Het nieuwe Duitsland

Dit jaar zijn Nederland en Vlaanderen gastland op de Boekenbeurs in Frankfurt, daarom richt de Boekenweek zich op onze grote buur Duitsland, onder het motto Was ich noch zu sagen hätte. Naar aanleiding van de Boekenweek organiseert FLOOR het CollegeCafé over het nieuwe Duitsland.

Duitsland is het machtigste land in Europa. Waarom gaat het Duitsland economisch zo voor de wind? Is dit eigenlijk wel het geval? Duitsland is immens populair onder Nederlanders, maar hoe goed kennen wij onze oosterburen eigenlijk?

Een talkshow met verschillende schrijvers

Onder leiding van schrijver en gespreksleider Alexander Reeuwijk gaan wij samen met experts dieper in op het nieuwe Duitsland; op hun maatschappij, economie en politiek. Een talkshow met verschillende schrijvers die dit jaar favoriet zijn tijdens de boekenweek: Merlijn Schoonenboom, Hanco Jürgens en Jerker Spits.

OBA Roelof Hartplein, Roelof Hartplein 430

Meer over de sprekers en hun boeken

Merlijn Schoonenboom is historicus en schrijver en woont in Berlijn. In wervelende stijl schetst hij in  Waarom wij ineens van Duitsers houden (maar zij daar zelf van schrikken) de contouren van het nieuwe Duitsland (bejubeld om het economisch succes en de populaire hoofdstad Berlijn), dat eigenlijk het liefst buiten de schijnwerpers was gebleven.

Jerker Spits is Germanist en woonde in Berlijn en Wenen. In Staalhelmen en curryworst, een Duitse cultuurgeschiedenis in 15 fenomenen vertelt hij in anekdotes en feiten hoe geweldig boeiend de Duitse cultuurgeschiedenis is, al tweeduizend jaar lang. Over de ‘witworstgrens', Erich Honecker als jager, en hoe de Kever van de nazi's een auto voor hippies werd.

Hanco Jürgens is onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam. Hij doet onder andere onderzoek naar de recente geschiedenis van Duitsland en Nederland. In Na de val laat Hanco Jürgens zien hoezeer Nederland is veranderd door de revolutionaire gebeurtenissen in 1989.

Gepubliceerd door  FLOOR 3 maart 2016