FLOOR

Voorvertoning documentaire Pijnlijk Bewijs -

Een inkijk in het ingewikkelde werk van van de Forensische Polikliniek Kindermishandeling (FPKM)

Evenement

De docu Pijnlijk Bewijs kijkt voor het eerst mee met de dagelijkse werkzaamheden van de Forensische Polikliniek Kindermishandeling (FPKM). De documentaire geeft een unieke inkijk in het ingewikkelde werk van de medewerkers van de polikliniek. Op woensdag 11 november is er een preview bij FLOOR met aansluitend een nagesprek met forensisch arts Jonne Kortmann van het FPKM.

NCRV docu

Is een blauwe plek bij een kind het gevolg van een valpartij of is er meer aan de hand? De Forensische Polikliniek Kindermishandeling (FPKM) doet onderzoek naar letsel bij kinderen wanneer er wordt getwijfeld of de toedracht van dat letsel wel klopt met het verhaal dat erover wordt verteld. Het forensisch onderzoek kan leiden tot het in beeld brengen van mishandeling of seksueel misbruik. Op die manier kan het bijdragen aan het vervolgen van een verdachte. Het kan ook juist de omgeving geruststellen als er een medische oorzaak of ongeluk wordt vastgesteld.

De documentaire wordt op 16 november uitgezonden om 20.25 uur, op NPO 2. De preview is op 11 november bij FLOOR, in het Wibauthuis. Na afloop is er een nagesprek met forensisch arts voor kindermishandeling  Jonne Kortmann van de polikliniek, en ruimte voor het stellen van vragen. Aanmelden kan via onderstaande aanmeldlink.

De docu Pijnlijk Bewijs kijkt voor het eerst mee met de dagelijkse werkzaamheden van de Forensische Polikliniek Kindermishandeling (FPKM). De documentaire geeft een unieke inkijk in het ingewikkelde werk van de medewerkers van de polikliniek, die na een melding van letsel het liefst zo snel mogelijk forensisch onderzoek doen. Door middel van het afnemen van sporen en praten met het kind op het moment dat het letsel nog ‘vers’ is, hoopt de polikliniek de grootste kans te hebben om de oorzaak vast te kunnen stellen.

Worsteling

Pijnlijk Bewijs toont ook de worsteling van de medewerkers van de FPKM met de bewijsvoering, bijvoorbeeld omdat het letsel van te lang geleden is. Meldingen worden vaak uitgesteld of niet gedaan, omdat een vermoeden van kindermishandeling zo gevoelig ligt. Bijvoorbeeld een huisarts die een melding doet, zet de relatie met het gezin op het spel door aan het vermoeden van kindermishandeling een gevolg te geven. Mede hierdoor ziet het FPKM slechts een fractie van het aantal vermoedde gevallen van kindermishandeling. Pijnlijk Bewijs is een film over een onderwerp dat is omgeven met taboes en emotie.

Duur van de film: 55 minuten. De documentaire is geregisseerd door Barbara Makkinga en geproduceerd door Interakt voor KRO-NCRV 2Doc.

Gepubliceerd door  FLOOR 9 november 2015