FLOOR

Students that Matter Filmfestival

Mini-filmfestival samen met het UAF en Movies that Matter

Evenement

FLOOR, Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF en Movies that Matter organiseren voor de vierde keer het Students that Matter Minifilmfestival. Twee mooie, eye-opening films over vluchtelingen met een randprogramma van nagesprekken, een optreden, eten en een borrel.

Students That Matter Film Festival

Waarom ondernemen zoveel mensen de tocht naar Europa ondanks alle gevaren? Wat is de actuele stand van zaken rond het beleid van Nederland en Europa rondom vluchtelingen en migratie? Hoe is het leven in een asielzoekerscentrum en wat is het asielbeleid van Nederland? Deze onderwerpen komen aan de orde in de films en in de nagesprekken bij het Students that Matter Filmfestival.

FILMS:

On the Bride's Side

Een Palestijn en een Italiaan zetten een trouwerij in scène om ongemerkt Syrische en Palestijnse vluchtelingen over land naar Zweden te brengen.

Asielzoeka’s

Vier jongeren groeiden op in een Nederlands asielzoekerscentrum en hebben nu heimwee naar die tijd.

Na de filmvertoningen gaan we onder leiding van Luuk Heezen (BNN) in gesprek met:
Karel Smouter (De Correspondent), Sergej Kreso (regisseur Asielzoeka’s), Peshmerge Morad (UAF student uit Syrië) en is er een optreden van Alberto Daneljan (rapper uit Asielzoeka’s).

16.00 –  Inloop Kohnstammzaal
16.30 – Welkom door Huib de Jong, rector HvA
16.40 – Film “On the Bride’s Side”
18.10 – Nagesprek met Karel Smouter (De Correspondent) en Peshmerge Morad (UAF student uit Syrië)

18.35 – Pauze

18.55 – Film “Asielzoeka’s”
20.00 – Nagesprek met Sergej Kreso (regisseur Asiezoeka’s)
20.30 – Optreden Alberto Daneljan (rapper uit Asielzoeka’s)
20.45 – Borrel

On the Bride’s Side (documentaire, 2014, 98 minuten)

Website: http://www.iostoconlasposa.com
Trailer: YouTube
Een Palestijnse dichter en een Italiaanse journalist besluiten vijf Syrische en Palestijnse vluchtelingen over land naar Zweden te brengen. Ze verzinnen een list om de controleposten om de tuin te leiden en zetten een trouwerij in scène.
De motivatie van de helpers is dat ze willen laten zien dat er ook een ander, behulpzaam Europa bestaat, dat wel oog heeft voor de motieven en dromen van vluchtelingen. De onderneming begint vrolijk: de groep zet een trouwerij in scène om zo de mogelijke controleposten om de tuin te leiden. Op het bergpad tussen Italië en Frankrijk knoopt de bruid de witte jurk om haar heupen. Geholpen door diverse vrienden vordert de groep noordwaarts. De hand held-camera’s registreren de emoties. Tijdens de tocht komen herinneringen los aan een levensgevaarlijke reis naar Lampedusa, aan de oorlog in het thuisland, aan omgekomen vrienden.
De makers stellen dat de film alleen laat zien ‘wat er plaatsvond op de weg van Milaan naar Stockholm tussen 14 en 18 november 2013’. Maar de kijker weet allengs beter, leeft mee met het oprekken van de grenzen van barmhartigheid in Fort Europa en duimt voor een betere toekomst voor het rappende jochie dat al zoveel heeft meegemaakt.

Asielzoeka’s (documentaire, 2014, 65 minuten)

Website: http://www.asielzoekas.nl
Trailer: YouTube
Op Facebook noemen ze zichzelf 'asielzoeka's': jongeren die als kind naar Nederland zijn gevlucht. Hun hele jeugd brachten ze door in asielzoekerscentra en nu hebben ze heimwee naar die tijd. Terwijl er in ons land een kille wind opstak over het vreemdelingenbeleid, was het AZC hun thuis. In die afgesloten wereld hebben ze samen gespeeld, leefden ze dag en nacht samen, en ontstonden er hechte vriendschappen.
Na jaren van onzekerheid zijn ze terechtgekomen in een rijtjeshuis of op een flatje in Limburg, Noord-Holland of Overijssel. Opeens moeten ze ieder hun eigen weg zoeken, kilometers verwijderd van elkaar. Via sociale media overbruggen ze de afstand en delen ze hun hoop, humor en herinneringen met elkaar.
Filmmaker Sergej Kreso, zelf ooit vanuit Bosnië naar Nederland gevlucht, voert ons mee in de belevingswereld van vier asielzoeka's die op het kruispunt staan tussen het verleden en de toekomst die ze in Nederland opbouwen. De documentaire maakt een filmische reis door hun levens, waarbij mooie en pijnlijke herinneringen aan het AZC worden afgewisseld met hun verlangens en ambities. Waar de een werkt aan een carrière in de muziek of dans, droomt de ander van de ideale man. Maar hoe hun toekomst er ook uit zal zien, deze asielzoeka's maken een ding duidelijk: ze zijn hier, laten van zich horen en zich niet in een hoekje drukken.

Gepubliceerd door  FLOOR 1 oktober 2015