Hogeschool van Amsterdam

Met tegenwindauto over de dijk scheuren

Testimonial

HvA-studente Tanja Kamp in tegenwindauto NeoVento

In 2015 nam het HvA-studententeam het op tegen teams uit Canada, Duitsland, Turkije en Denemarken tijdens de Racing Aeolus, de internationale race voor tegenwindauto’s. In Den Helder reden ze 500 meter tegen de wind in, met op het dak een rotor, een grote propellor.

Het lijkt onlogisch: tegen de wind inrijden, en tegelijk energie opwekken. Toch lukte dat onze engineeringstudenten met hun zelfgebouwde auto ‘NeoVento’

HvA - Nieuws

WINDMOLEN OP HET DAK

Het HvA-team SPIRIT reed voor het eerst met de auto NeoVento, die de 7 Engineering, Design & Innovation-studenten zelf bouwden. De auto is volledig mechanisch: op het dak staat een ‘rotor’. Die vangt als een windmolen de windenergie op, en drijft de as van de auto aan. De auto heeft een stalen frame, en bestaat voor de rest uit carbon en glasvezel. De display onder het stuur is afkomstig van twee studenten Technische Informatica en laat in één oogopslag snelheid, windsterkte en efficiëntie van de auto zien.

PRIJS VOOR BESTE INNOVATIE

Racing Aeolus is een van de grootste duurzaamheidsraces ter wereld. Het gaat daarbij niet om de snelheid, maar om de grootste efficiëntie van de tegenwindauto. Langs het traject staan windmeters, die de windsnelheid meten. De autosnelheid wordt gedeeld door de windsnelheid en daaruit komt een bepaald percentage voor de efficiëntie. Engineeringstudenten zijn al sinds de eerste editie in 2009 betrokken bij Racing Aeolus. 

HvA-studente Tanja Kamp in tegenwindauto NeoVento