Hogeschool van Amsterdam

Student Built Environment wint ENCI Studieprijs

Testimonial

Tom Godthelp won de ENCI Studieprijs, een prijs voor een afstudeerproject waarin het materiaal beton een prominente rol speelt. En een project dat blijk geeft van goed inzicht, diepgang en originaliteit.

Losse wapeningstaven moeten met de hand aan elkaar worden gevlochten en dat is kostbaar.

Tom Godthelp - Built Environment: Civiele Techniek

Veel vooroorlogse panden, zijn nu aan het verzakken. Deze panden zijn op houten palen gebouwd, die in de loop van de jaren aangetast raken. Vaak gaat het om monumentale panden waarvoor sloop geen optie is. Zo ook het pand op de Amsterdamse Leidsegracht dat Tom voor zijn afstudeeropdracht heeft bestudeerd. De fundering van dit pand moest hersteld worden. Tom kwam met een originele oplossing: staalvezels. Tom. ‘Ik ging op zoek naar een alternatief voor de losse wapeningstaven dat kostenbesparend is, maar ook voldoet aan de eisen die de overheid aan funderingen stelt.’ Tom rekende meerdere scenario’s uit en kwam op een oplossing waarbij zowel losse wapeningstaven als staalvezels worden gebruikt. De jury vond het idee origineel en prees de aanpak van Tom en zijn uitstekende onderbouwing. Voor zijn afstudeerproject kreeg Tom een 9.

Tom: ‘Mijn staalvezeloplossing is nu nog niet goedkoper dan de gebruikelijke variant, maar de verwachting is dat dit wel gaat gebeuren. Ik heb ook meteen een omgevingsvergunning van stadsdeel Amsterdam Centrum geregeld tijdens mijn afstuderen. Want de overheid stelt strenge eisen aan draagconstructies, je moet wel kunnen aantonen dat deze solide zijn. Voordat je mag gaan bouwen met dit nieuwe materiaal moet je dus die vergunning hebben. Sinds kort is er ook een fabriek in Amsterdam die deze betonsoort maakt. Amsterdam Centrum is dus startklaar om straks met dit staalvezelbeton te werken’.