HvA organiseert African Safety Challenge

18 apr 2018 00:00 | Faculteit Techniek

Ongelukken op de grond, zoals een botsing van een vliegtuig met een cateringwagen kosten luchthavens wereldwijd biljoenen euro’s per jaar. Dat moet anders. Vier derdejaars Aviationstudenten doen mee met de ‘African Safety Challenge’, een internationale studentencompetitie. De opdracht? Verbeter de veiligheid op Kigali International Airport in Rwanda. Het beste team reist deze zomer af naar de Rwandese luchthaven en hun analyse dient als input voor het verbeteren van de veiligheid op Kigali Airport en andere Afrikaanse luchthavens.

Het Aviationteam neemt het op tegen 14 studententeams van zeven verschillende universiteiten uit 10 landen. De wedstrijd vindt in Rwanda plaats, omdat de HvA partner is van de AviAssist Foundation, een stichting die gericht is op het verbeteren van veiligheid op Afrikaanse luchthavens.

RISICOANALYSE EN TRAINING GRONDPERSONEEL

Kigali International Airport ondergaat momenteel een upgrade en krijgt een nieuw platform, drie nieuwe taxibanen en een hangar erbij. Dit betekent dat ook de luchthavenbeveiliging opnieuw moet worden bekeken. De platformomgeving op luchthavens is echter complex. Hoe kom je dan tot een voorstel, gericht op het verbeteren van de veiligheid en efficiency rond de dagelijkse operatie, vluchtplanning en vluchtuitvoering? Met uitvoerige risicoanalyses en een systematische aanpak.

De afgelopen vijf maanden stonden daarom voor de Aviationstudenten in het teken van grondig literatuuronderzoek om inzicht te krijgen in de huidige veiligheidsissues rond de vliegtuigoperatie, het leren kennen van de infrastructuur van Kigali Airport en het verkennen van eventuele culturele issues. In een 7 minuten durende video presenteren de studenten hun plan en risicoanalyse inclusief een trainingsopzet voor het grondpersoneel.

NAAR AFRIKA

Gaat het Aviation studententeam naar Afrika? Dit horen de vier studenten op 25 april tijdens de jaarlijkse conferentie van Aviassist waar de teams hun videopresentaties mogen tonen. Deze conferentie vindt dit jaar plaats bij faculteit Techniek. De beste teams reizen naar Afrika en bezoeken daarna INAIR 2018, weer een andere jaarlijks terugkerende conferentie in Oostenrijk. Daar mogen de twee beste teams nogmaals hun videpresentatie laten zien aan luchtvaartprofessionals en onderzoekers van over de hele wereld.

Nieuwe ideeën ontwikkelen

De wedstrijd - een initiatief van de HvA - is gericht op het ontwikkelen van nieuwe ideeën rond de beveiliging van luchthavens. Met deze competitie willen organisatoren ATAERA, een netwerk waarin 11 luchtvaartuniversiteiten en –hogescholen (waaronder de HvA) samenwerken, en HvA-partner Aviassist nieuwe ideeën ontwikkelen.