Deze zomer te koop: onverwoestbare fietsband van HvA-alumni

HvA-alumni sluiten deal met fietsbandenproducent Schwalbe

22 mrt 2018 08:23 | Faculteit Techniek

HvA-alumni van de opleiding Engineering Neil van den Haak en Kevin Kesteloo hebben een deal met fietsbandenproducent Schwalbe. Tijdens hun opleiding bij de Hogeschool van Amsterdam ontwierpen zij een onverwoestbare, luchtloze binnenband die nu hét belangrijkste onderdeel vormt van het nieuwe ‘Airless System’ van Schwalbe dat onlangs de Fiets Innovatie Award 2018 won.

Het begon allemaal bij de HvA. Neil en Kevin kozen voor een minor over ondernemen in Techniek, begonnen een student-onderneming rond hun product en studeerden af binnen hun eigen bedrijf. Het zijn de belangrijke eerste stappen geweest richting deze productintroductie, het nieuwe systeem van Schwalbe, waarin de luchtloze binnenband van Neil en Kevin is opgenomen. Het systeem belooft veel (fiets)comfort en 10.000 onderhoudsvrije kilometers en consumenten kunnen het deze zomer voor € 84,90 (consumentenadviesprijs) aanschaffen via de vakhandel.

De Schwalbe-deal

De samenwerking met Schwalbe is tot stand gekomen op initiatief van Kevin en Neil zelf. Kevin: ‘Door onze tijd bij de HvA waren we goed voorbereid op een eventueel gesprek met Schwalbe.’ Na hun afstuderen bood de HvA de jongens een werkplek aan, kregen ze begeleiding en konden ze de fietsband verder perfectioneren, mede dankzij de take-off subsidie die ze kregen voor startende hbo-ondernemers.

Hun binnenband voldeed aan alle eisen, en als laatste stap zochten zij er een perfect passende buitenband bij. De jongens hebben samen met Wim Schermer (bekende in de ligfietsenwereld) fietsbanden van verschillende producenten getest op rolweerstand (hoe zwaar rolt de band?) en vonden hun ideale match in Schwalbe. Tijdens de verkooppitch bij de bandenproducent bleek de match wederzijds. Bij Schwalbe werd de binnenband verder getest, maar alleen op hardheid was er nog een klein verbeterpunt. Kevin: ‘Het product was al voor 95% klaar voor de markt. Voordat we bij Schwalbe aanklopten hadden we zeker vier prototypen ontwikkeld aan de hogeschool. Dat vergroot je kans op een succesvolle onderneming aanzienlijk.’

De techniek en de concurrentie

Nooit meer een lekke band; Neil en Kevin voorzagen al tijdens hun studie een gat in de markt. Luchtloze binnenbandsystemen bestaan al langer, bijvoorbeeld in ziekenhuisrolstoelen, maar voor fietsen waren deze banden tot nu toe oncomfortabel; ze dempen de schokken onvoldoende en hebben vaak een hoge rolweerstand waardoor de fiets zwaar trapt. En dat is precies waar de binnenband van de jongens het verschil maakt: deze bestaat uit foamdeeltjes van thermoplastisch polyurethaan (E-TPU), wat onder meer gebruikt wordt in de zolen van hardloopschoenen. De duizenden foamdeeltjes zijn te vergelijken met mini-luchtkussentjes en zorgen voor veel veerkracht van de band waardoor deze natuurlijk aanvoelt, en dat is ook een van de redenen waarom het Airless System van Schwalbe de Fiets Innovatie Award 2018 won.

Fietsbandrevolutie

Ook jury’s van een aantal innovatiewedstrijden waren het er over eens: Neil en Kevin werken vanuit de overtuiging dat dit product echt de markt gaat veroveren aan een kansrijk product dat te mooi is om waar te zijn. Gaat dit product inderdaad de wereld veroveren? Neil lacht bescheiden. ‘Laten we het zo zeggen, wij geloven dat het product heel veel potentie heeft en een revolutie kan veroorzaken op de traditionele fietsbandenmarkt.'

Meer informatie

In mei geeft Schwalbe de eerste ‘montagetrainingen’ aan fietsvakhandels in Nederland en Duitsland. De Nederlandse fietsvakhandel kan zich aanmelden voor een certificeringspakket door een mail te sturen naar: service@schwalbe.nl.

Neil en Kevin volgden de minor Start Up Your Business in Technology bij faculteit Techniek en kregen na hun afstuderen begeleiding vanuit expertisecentrum IXA van de HvA, UvA en VU.