Twee HvA-studententeams van start in zonnebotenrace van Monaco

6 jul 2017 15:36 | Faculteit Techniek

De Hogeschool van Amsterdam (HvA) doet dit jaar voor het eerst met twee studententeams mee aan ‘The Monaco Solar & Electric Boat Challenge’, een zonnebotenrace die georganiseerd wordt door Yacht Club de Monaco. De race vindt plaats van 13 t/m 15 juli. Vandaag al laten HvA-studenten één van beide zonneboten, de Solar, te water in Kessel (Limburg) om ook de route naar Monaco toe grotendeels varend af te leggen.

Honderden kilometers op zonne-energie

De zonneboot ‘Solar’ werd in 2012 speciaal gebouwd voor een andere race, de Dutch Solar Challenge in Friesland, een tweejaarlijkse langeafstandsrace voor zonneboten. Docent van de opleiding Engineering Laurens van Mulukom: ‘De Solar is speciaal ontwikkeld voor lange afstanden, maar de race in Monaco bestaat naast een langeafstandsrace ook nog uit een sprint- en slalomonderdeel. Omdat wij onszelf vooral op de lange afstand willen uitdagen, zijn we twee jaar geleden na de race van Monaco teruggevaren naar Nederland. Dit jaar doen we het andersom. Het doel is om circa 350 km van de totale afstand varend te overbruggen. We willen natuurlijk op tijd zijn voor de race, maar voor ons is de weg naar de race toe net zo’n grote uitdaging, kan de boot die afstand aan? Daarnaast willen we natuurlijk ook zo goed mogelijk presteren tijdens de race zelf. ’

De Solar

Verbeteringen aan de boot

Voor de race in Monaco heeft het Solar-team, bestaande uit negen tweede- en derdejaars Engineeringstudenten van de Faculteit Techniek (FT), een nieuwe accu gemaakt. Daarnaast is het staartstuk verbeterd en moeten nieuwe schroefbladen voor de aandrijving ervoor zorgen dat de boot minder kracht verliest tijdens de wedstrijd en dus efficiënter vaart.

Engineers of Innovation

Voor het eerst doet ook een tweede boot met HvA-studenten mee aan de race in Monaco. Het team ‘Engineers of Innovation’ bestaat uit negen derde- en vierdejaars studenten van de opleiding Engineering van de FT. De meesten van hen hebben al ervaring opgedaan met de Solar. ‘Engineers of Innovation’ is een alumnivereniging ‘ van de Faculteit Techniek waarvoor je je tijdens je opleiding al kunt inschrijven. De vereniging heeft nog geen sponsoren en zelf een boot bouwen behoorde daarom nog niet tot de mogelijkheden.

Yacht Club de Monaco organiseerde onlangs een wedstrijd met als hoofdprijs een V20-zonneboot, een kant- en klare 1-persoons zonneboot. Voorzitter Engineers of Innovation Dedier Chaigneau: ‘We deden mee en wonnen. De boot ligt nu nog in Monaco en we krijgen deze de komende jaren in bruikleen om te verbeteren. Als we aan alle races van de organisator meedoen, mogen we de boot in 2020 ook echt houden.’

Monaco Solar & Electric Boat Challenge

Het Solarteam en de Engineers of Innovation nemen het tijdens de Monaco Solar & Electric Boat Challenge in één wedstrijdklasse op tegen 21 andere teams waaronder ook bedrijventeams. De winnaar is degene die het beste heeft gescoord op alle onderdelen (lange afstand, sprint en slalom). De race wordt gehouden in Monaco Bay en de open zee.

Boot van Engineers of Innovation

De gewonnen V20-zonneboot van team 'Engineers of Innovation'