Hogeschool van Amsterdam

Masterclass Wetenschap & Techniek; inspireer je klas met ruimtevaart

Deze masterclass wordt aangeboden door de Hogeschool van Amsterdam in samenwerking met ESERO

Evenement

Het heelal fascineert. Het bevat talloze sterren, planeten en manen. Je kan er zelfs naar toe reizen. Dat prikkelt de nieuwsgierigheid, de onderzoekszin en de fantasie. Die fascinatie maakt dat ruimtevaart en sterrenkunde uitstekende ingangen bieden om Wetenschap & Technologie een plek te geven in uw klas. De Hogeschool van Amsterdam en ESERO NL bieden u op woensdag 7 maart de kosteloze masterclass 'Inspireer je klas met ruimtevaart' aan. U gaat gegarandeerd naar huis met activiteiten en werkvormen die u direct kunt gebruiken in uw klas.

Docenten aan het werk tijdens de masterclass Ruimtevaart in de klas.

Docenten aan het werk tijdens de masterclass Ruimtevaart in de klas.

Tijdens deze masterclass worden twee workshops aangeboden, het programma zit zo in elkaar dat u beide workshops kunt volgen.

Raketten en satellieten

Wat heb je nodig als je wilt reizen naar de ruimte? U gaat bij deze workshop direct zelf aan de slag met het bouwen van verschillende raketten. En hoe kunt u ze beter laten vliegen? Door ze te testen en verbeteren natuurlijk, dit zijn belangrijke vaardigheden die bij ontwerpend leren horen.

In het tweede deel van de workshop richten we ons op satellieten. Wat zijn satellieten, waarvoor worden ze gebruikt en waarom zijn satellieten belangrijk voor ons dagelijkse leven? Door een aantal praktische werkvormen ontdek je hoe complexe processen zoals radar en GPS werken op een niveau dat toegankelijk is voor kinderen in de bovenbouw.

Alle behandelde onderwerpen, werkvormen en activiteiten in deze workshop zijn geschikt voor gebruik vanaf de middenbouw.

Zwaartekracht

Zwaartekracht is een belangrijk maar ook complex begrip in de kennisleerlijn van Wetenschap en Technologie. We gaan in deze workshop je eigen vaardigheid van zwaartekracht opbouwen. Hoe voel én ervaar je de zwaartekracht op aarde? Wat betekenen begrippen als massa en gewicht en wat is het verschil? En hoe komen én blijven objecten in een baan rond de aarde? 

De vele praktische werkvormen en activiteiten met de nadruk op zelf doen en ervaren (onderzoekend leren) maken zwaartekracht tastbaar en makkelijker te begrijpen. En als je jezelf meer competent voelt in het hanteren van deze concepten wordt het veel makkelijker straks in de klas.

Alle behandelde onderwerpen, werkvormen en activiteiten in deze workshop zijn geschikt voor gebruik voor alle groepen 1-8.

Docent aan het werk tijdens de masterclass ruimtevaart in de klas.

Docent experimenteert tijdens de masterclass Ruimtevaart in de klas.

Wat levert de masterclass u op?

Het bijwonen van de masterclass geeft een mooie mix van de 'drie cirkels van Wetenschap en Techniek onderwijs.' U kunt na afloop van masterclass direct aan de slag in uw klas met veel eenvoudige activiteiten en werkvormen die de nieuwsgierigheid in uw klas zeker gaan prikkelen.

Deelname is kostenloos, meld u direct aan

We bieden deze masterclass kosteloos aan. Er is plaats voor minimaal 12 en maximaal 50 deelnemers, op volgorde van inschrijving. U kunt zich tot en met 4 maart 2018 inschrijven via onderstaand inschrijfformulier.

Logo ESERO

Deze masterclass wordt georganiseerd door de Hogeschool van Amsterdam in samenwerking met ESERO NL.

ESERO NL

ESERO NL is een samenwerking tussen de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, het Netherlands Space Office NSO en NEMO Science Museum. ESERO NL ontwikkelt lesmateriaal en verzorgt docententrainingen. Lesmateriaal is gratis te downloaden via www.ruimtevaartindeklas.nl  

 

Locatie van de masterclass

Gepubliceerd door  Faculteit Onderwijs en Opvoeding 8 februari 2018