HvA-fysiostudent Soraya Wahjudi pakt goud op WK Beach Taekwondo

Hoe combineert zij een drukke studie en topsport?

13 jun 2018 13:10 | Faculteit Gezondheid

Eerstejaarsstudent Fysiotherapie Soraya Wahjudi (19) won onlangs goud op het World Taekwondo Beach Championships op Rhodos. Ze traint nadat ze thuiskomt van colleges en lessen: ‘Het is best pittig, maar van trainen krijg ik ook energie’.

Vanaf september vorig jaar volgt Soraya Wahjudi de opleiding Fysiotherapie aan de HvA. Tussen de lessen door bereidde ze zich drie maanden lang voor op het WK Beach Taekwondo, en met resultaat: eind april won zij haar allereerste gouden medaille bij een wereldkampioenschap.

‘Het gaat best snel allemaal’, zegt Soraya zelf over haar sportcarrière. Vier jaar geleden begon ze met taekwondo, en  binnen een jaar ging ze mee naar het WK Taekwondo. Daar behaalde ze als vijftienjarige onverwachts meteen brons. Sindsdien doet ze jaarlijks mee aan EK’s en WK’s, waar ze meerdere keren brons en zilver behaalde. Haar eerste gouden medaille heeft Soraya uitgerekend gewonnen nu ze tegelijk een drukke studie volgt.

Sporten naast de studie

De combinatie sport en studie is best zwaar, geeft Soraya toe. ‘Tot nu toe gaat het nog, gelukkig, maar er zijn wel momenten geweest dat het moeilijk was. Ik train vijf dagen per week zo’n drie tot vier uurtjes en in alle tijd die overblijft moet ik leren. Ik heb wat dat betreft geen vrije tijd waarin ik niets kan doen of dingen kan uitstellen, die discipline moet je echt opbrengen. Dat het niet teveel wordt, komt omdat taekwondo voor mij ook een vorm van ontspanning is. Ik word eigenlijk moeër van leren dan van trainen. Wanneer ik train, kan ik actief ontspannen.”

“Een typische dag voor mij ziet er zo uit: overdag ga ik naar de HvA, naar de lessen en colleges. Nadat ik terug naar huis ben gereisd, train ik van vijf tot acht uur ’s avonds in de dojo. Daarna leer ik nog twee uurtjes. Rond elf uur ga ik slapen, zo’n 6,5 tot zeven uur, en dan sta ik de volgende morgen weer vroeg op om naar de hogeschool te gaan.”

Soraya Wahjudi met gouden medaille om op het strand van Rhodos, terwijl ze de Nederlandse vlag achter zich laat wapperen

Andere sporters helpen

Soraya wist al een aantal jaar zeker dat ze Fysiotherapie wilde studeren. Ze raakte enthousiast toen ze zelf bij fysio liep vanwege een blessure aan haar hamstring. “Ik stelde allerlei vragen: waar kijken we naar, hoe zit het lichaam in elkaar? Ik was zo geïnteresseerd, dat ik wist dat ik ook fysiotherapeut wilde worden.” Al zit Soraya in het eerste jaar, ze heeft er al behoorlijk wat kennis bij: ‘Als ik nu ergens last van heb, weet ik welke spier of lichaamsdeel het is, en ook hoeveel hersteltijd erbij hoort.”

Soraya wil ook fysiotherapeut worden om andere sporters te helpen als zij geblesseerd raken. “Uit eigen ervaring weet ik hoe het voelt om geblesseerd te zijn, het is zo mentaal frustrerend als je juist wil voorbereiden op een webstrijd of toernooi. Je moet heel sterk blijven om niet juist meer te trainen, maar eerst jezelf te genezen. Als fysio hoop ik sporters er dan met stapjes bovenop te helpen.”

Trotse vader

Soraya’s gouden medaille is een reden van trots voor haar docenten en begeleiders, en ook voor haar familie: ‘Vooral mijn vader is ontzettend trots op me, hij is namelijk ook mijn coach. Mijn familie is nauw betrokken, want mijn ouders hebben een karateschool in Almere, waar ik woon. We doen allemaal aan karate en taekwondo, ook mijn moeder en broertjes. Zij zijn ook allemaal verrast dat ik nu eerste ben geworden op een WK.”

Topsportstudenten

Soraya heeft als topsportstudent een ‘topsportstatus’ via de TAA, de Topsport Academie Amsterdam van de HvA. Dit houdt in dat de topsportcoördinator van de faculteit haar helpt om haar studie waar nodig flexibeler in te richten als zij veel moet trainen voor wedstrijden. Inmiddels studeren 225 topsportstudenten aan 43 opleidingen van de HvA via de Topsport Academie Amsterdam. Aan elke opleiding van de faculteit Gezondheid studeren topsportstudenten.