Hogeschool van Amsterdam

Hedwig van der Meer krijgt NWO-beurs voor Kopzorgen

22 sep 2015 23:00 | Faculteit Gezondheid

Promovendus Fysiotherapie Hedwig van der Meer heeft een promotiebeurs binnen gehaald in de nationale competitie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De beurs komt ten goede aan Hedwig’s onderzoek Kopzorgen: over de fysiotherapeutische zorg voor hoofdpijn- en kaakklachten.

‘Kiezen op elkaar en doorzetten’


Volgens Hedwig zien we deze mentaliteit terug in de huidige Nederlandse maatschappij, waar de combinatie werk, gezin en sociaal leven voor veel druk zorgen. “De drukte zorgt regelmatig voor kopzorgen – letterlijk en figuurlijk,” vertelt Hedwig. “Er is een relatie tussen stress en hoofdpijn, tussen stress en kaakklachten en ook tussen hoofdpijn en kaakklachten. Iemand met stress kan zijn kaken te lang op elkaar klemmen. Kiezen horen maximaal tien minuten per dag op elkaar, langer door klemmen zijn je kaakspieren niet voor gemaakt. Er is nog vrij weinig bekend over het onderwerp hoofdpijn en kaakklachten. Ik wil inzicht krijgen in de fysiotherapeutische zorg bij dit verschijnsel, om deze zorg te optimaliseren en de kopzorgen bij de patiënt weg te nemen.”

Hedwig vd Meer met boek

Hoofd- en kaakpijnfanaat


Hedwig is gefascineerd door haar onderwerp. Dat startte met haar eigen ervaringen met hoofdpijn en ze schreef haar bachelor-scriptie over het fenomeen hoofdpijn. Naast haar promotieonderzoek ontwikkelt ze ook een vak over hoofdpijn en behandelt ze in een Zoetermeerse praktijk mensen met kaakklachten.


‘Meer promovendi voor de klas’


Naast al deze activiteiten geeft Hedwig ook nog 1,5 dag per week les. De combinatie onderzoek en onderwijs is een voorwaarde voor het aanvragen van een NWO-beurs. De NWO stelde de beurs in 2011 samen met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in. ‘Een groter aantal gepromoveerde leraren voor de klas verhoogt de kwaliteit van het onderwijs en versterkt de aansluiting tussen universiteiten en scholen’, stelt het  NWO

Hedwig wordt tijdens dit promotietraject begeleid door prof. dr. Raoul Engelbert van de Hogeschool van Amsterdam, prof. dr. Ria Nijhuis – van der Sanden van het Radboud UMC Nijmegen, dr. Caroline Speksnijder van het Radboud UMC Nijmegen en UMC Utrecht, en door dr. Corine Visscher van het ACTA.