Hogeschool van Amsterdam

Zorgtechnologie

Een robot die medicijnen rondbrengt. Een fysiotherapeut die behandelt via Skype. Zomaar twee voorbeelden van zorgtechnologie. In de minor Zorgtechnologie bied je een zorgvraagstuk het hoofd met een combinatie van zorg en technologie. In de nabije toekomst de gewoonste zaak van de wereld?

De gezondheidszorg staat de komende jaren voor enorme uitdagingen. Door de vergrijzing komt er meer vraag naar verzorgend personeel. Tegelijk stijgen de zorgkosten. Deze trends vereisen een nieuwe aanpak. De minor Zorgtechnologie richt zich op een multidisciplinaire werkwijze. Jij als technologie-of zorgstudent bent hard nodig om concrete oplossingen te bedenken. Je ontwerpt samen (digitale) producten en maakt kennis met de nieuwste technologie.

DURF JIJ DE UITDAGING AAN? 

Een groot deel van deze Nederlandstalige minor bestaat uit een uitdagend zorgtechnologieproject. Je werkt in groepsverband gedurende drie dagen per week in de (zorg)organisatie van een externe opdrachtgever. De overige dagen volg je onderwijs over uiteenlopende thema’s als e-zorg, tele-consultatie, designprincipes, sensortechnologie, gamificationen ethiek.
Samen met cliënten en professionals bouw je kennis op over zorgvraagstukken waarop zorgtechnologie –deels -het antwoord is. Je leert innovatieve zorgtechnologieën te onderzoeken, ontwikkelen aanbieden en toepassen. Competenties die in toenemende mate waardevol en noodzakelijk zijn in het werkveld van zorg en ICT.

PAST DEZE MINOR BIJ JOU?

Als (paramedische) zorg en welzijn-student

  1. Technologie is in toenemende mate een onderdeel van de zorg.
  2. Technische producten zijn vaak beperkt ontwikkeld vanuit de behoeften, capaciteiten of bewegingspatronen van (zieke) mensen. Jouw inbreng in onderzoek en het bedrijfsleven is noodzakelijk voor de toekomst.
  3. Het gebruik van de diverse zorgtechnologieën heeft impact op het dagelijks leven van cliënten. Dat vraagt om zorgvuldige begeleiding, en om nauwkeurige productontwikkeling.

Als informatica en technologie-student:

  1. Als ICT’er heb je natuurlijk professionele kennis, maar daarnaast wordt het steeds belangrijker ook kennis te hebben van een toepassingsveld zoals zorg & ICT. Werkervaring binnen multidisciplinaire teams is ook een pre.
  2. Je kunt niet voorbij aan de gebruiker bij de ontwikkeling van techniek. Je leert in de minor over de mens die zorg nodig heeft, waardoor je completere technieken kunt ontwikkelen.
  3. De zorg is de snelst groeiende arbeidsmarkt en de ICT speelt daarin een steeds belangrijker rol.
  4. Je maakt kennis met geavanceerde technologieën zoals robotica, sensorsystemen en gamification technieken.
Gepubliceerd door  Faculteit Gezondheid 30 januari 2017

Research Award 2016