Hogeschool van Amsterdam

Health Promotion

Minor in het Urban Vitality programma

Een grote stad bruist van de energie. De relatief jonge bevolking is vernieuwend en creatief en dat stimuleert de bedrijvigheid. Helaas is er ook een keerzijde. Veel inwoners, zowel volwassenen als kinderen, vinden het moeilijk om op een gezonde manier te leven. Het wonen in een stad als Amsterdam heeft grote invloed op hun leefstijl. De verlokkingen zijn overal, de sociale controle is minimaal. Obesitas, eenzaamheid, psychische problemen… Het komt vaker voor dan je denkt.

Deels wordt dit veroorzaakt door een inactieve levensstijl, maar er spelen allerlei factoren mee. De oplossing zoeken wij in deze tijd vooral bij de mensen zelf. Wat kunnen zij zélf doen om hun gezondheid te verbeteren en vitaal in het leven te staan?  En hoe kun jij als professional bijdragen om ze daarbij te helpen? Je leert het in de minor Urban Vitality/Health Promotion.

Tijdens de minor Health Promotion van het Urban Vitality programma ontwikkel je in opdracht van een opdrachtgever en samen met medestudenten én inwoners interventies die de mensen ondersteunen bij het werken aan een gezondere leefstijl. Je draait mee in een multidisciplinair team van studenten. Daardoor leer je verder te kijken dan je eigen vakgebied. Je verdiept je in het stadsleven en de bijbehorende gezondheidsrisico’s. Je doet onderzoek en bedenkt creatieve oplossingen voor een door jullie gekozen probleem. Je test of je aanpak effectief is en maakt bovendien een plan om je idee als product in de markt te zetten.

WIE BEN JIJ?

Je voelt je thuis in de stad, bent actief en ambitieus. Natuurlijk heb je het druk met je studie en onderneem je met je vrienden allerlei leuke dingen. Maar je hebt ook oog voor die altijd drukke vriendin van je, en bedenkt hoe zij zou kunnen voorkomen dat ze een burn-out oploopt. Of je vraagt je af wat er aan de hand is met dat ongezond dikke jochie dat je dagelijks alleen in het tramhokje ziet zitten. Je beseft dat jij het vermogen en het karakter hebt om echt contact te maken, je enthousiasme over te brengen en mensen verder te helpen. Samen met anderen kom jij het best tot je recht. Jullie bedenken creatieve ideeën door breder te kijken en zoeken naar oplossingen die echt iets opleveren. Improvisatietalent en zakelijk inzicht kun je in deze minor trouwens ook goed gebruiken.

Gepubliceerd door  Faculteit Gezondheid 4 mei 2017

Research Award 2016