To gay or not to gay

HvA Pride Bites: een zoektocht naar identiteit en seksualiteit

23 mei 2019 11:20 | Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie

I'm beautiful in my way 'Cause God makes no mistakes I'm on the right track, baby, I was born this way. Lady Gaga zong al over identiteit en je eigen ik accepteren. Het lied Born This Way diende bovendien als inspiratie voor Babets dichtbundel Born This Gay, die haar coming out betekende. Samen met Doeta en Julian vertelde zij haar verhaal over een zoektocht naar identiteit en seksualiteit tijdens de allereerste HvA Pride Bites. Met HvA Pride streeft de hogeschool naar een grotere zichtbaarheid van de LHBTI-gemeenschap en een veilige omgeving voor alle studenten en medewerkers.

Hoe ga je om met je eigen seksualiteit? Studenten Babet, Doeta en Julian vertelden tijdens de bijeenkomst op 14 mei in het BPH met een hoop humor, zelfverzekerdheid en ontroering over het uit de kast komen en jezelf durven zijn. Niet alleen Babet heeft een vlotte pen, zo bleek. Doeta citeerde een aantal van haar gedichtjes op haar succesvolle Instagram-account Gedichtjes van Doet:

En dat uit de kast komen soms heel moeilijk kan zijn, blijkt uit het verhaal van Julian: “Ik ben islamitisch en ook nog eens homo.” Tijdens de HvA Pride Bites vertelde hij voor de eerste keer openlijk en publiekelijk zijn verhaal. “Ik ben Julian, twintig jaar en homo”, een luid applaus volgde.

‘Offline was ik super hetero’

Is het mogelijk om volledig jezelf te zijn? Babet leefde lange tijd een dubbelleven. “Ik had twee levens, offline en online. Offline was ik super hetero en super verliefd op Bart, ooit bedacht tijdens het spel Doen, durven of de waarheid. Online sprak ik in het Engels over mijn seksualiteit - dat gaat me in die taal nog steeds het makkelijkste af - leidde ik een ander leven en was ik verliefd op meisjes. Online was ik dus allang uit de kast. Maar dat dubbelleven sloopte me, ik moest constant acteren en was continu ontzettend moe. Je kunt jezelf niet zijn. Na mijn coming out heb ik de hele avond gehuild van opluchting. Mijn dichtbundel, die het resultaat is van mijn afstudeerproject, is het mooiste project uit mijn leven waar ik ooit aan heb gewerkt en zal werken.”

“Ik hield mijn gay zijn lange tijd verborgen voor mijn Irakese moeder en zus”, vertelt Julian, “terwijl de meeste mensen voor wie het geen issue was al langere tijd wisten dat ik homo ben. Bij hen was het uit de kast komen een anticlimax: iedereen wist het al. Toen mijn moeder en zus er op een gegeven moment ook achterkwamen, voelde het alsof ik van een klif viel. Alles was kapot. Mijn moeder huilde, mijn zus huilde. Volgens mijn moeder bestaat homoseksualiteit niet. Toch dacht ik: Dit is mijn leven. Ik moet door. Ik ga me niet laten tegenhouden om te zijn wie ik ben. Op dit moment zijn mijn moeder en zus oké. Ze weten niet wat homoseksualiteit betekent, omdat ze het niet kennen, dus weten ze ook niet of ik het ben.”

‘Zeventien en ineens lesbisch’

Dat het ook anders kan, bewijst Doeta die op haar zeventiende “ineens lesbisch bleek te zijn”. Ze verhuisde van Egmond-Binnen naar Amsterdam, de grote stad. “Er ging een wereld voor me open en ik ging eens fijn op ontdekkingstocht. Ik wist al veel over jongens, maar van meisjes wist ik niets. Ik heb tussen neus en lippen door verteld dat ik ook op meisjes val. Ik wilde een date meenemen naar Serious Request (het jaarlijkse evenement van radiozender 3FM, red.) en het was onhandig als mijn vrienden ons hand in hand zagen lopen. Toen heb ik hen maar geappt dat ik bi was, mijn moeder zat naast me op de bank. Die zei: ‘Wat zit je te ginnegappen?’ Ik zei: ‘Nou hier, lees maar’, en gaf mijn telefoon.”

Het is heel belangrijk dat de HvA een veilige omgeving is voor iedereen. Een docente van HBO-ICT gaf als reactie op de verhalen van Babet, Doeta en Julian aan dat studenten rolmodellen nodig hebben in het onderwijs. “Veel van mijn studenten hebben een niet-westerse achtergrond. Ik kom al twintig jaar heel bewust uit de kast tijdens mijn lessen, om een rolmodel te zijn voor anderen.”

Wandel mee tijdens de Pride Walk

Naast de HvA Pride Bites organiseert HvA Pride een hoop evenementen. Zo sluit HvA Pride zich dit jaar aan bij de Pride Walk, als startsein voor de Gay Pride. Je bent welkom om mee te lopen op zaterdag 27 juli, verzamelen om 11.00u bij het Homomonument op de Westermarkt. Jij komt toch ook?! De HvA vaart tijdens de Gay Pride ook mee met de botenparade.