CMD-studenten gieten Haven-Stad in interactieve website

22 mrt 2019 12:00 | Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie

Hoe kunnen wij ons jaarverslag over het nieuwe stadsdeel Haven-Stad creatief en digitaal presenteren? Die vraag hield de gemeente Amsterdam enige tijd bezig, voordat zij besloot de hulp van studenten in te roepen. Gijs Laarman, Joline Baas en Sterre van Geest studeren Communication and Multimedia Design (CMD) aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en wisten wel raad met het jaarverslag.

Ideale woonwijk

Haven-Stad, wat is dat nu eigenlijk? Dit toekomstige stadsdeel ten westen en noordwesten van het centrum van Amsterdam moet het tekort aan woon- en werkruimte zoveel mogelijk gaan oplossen. Zo komen er 40.000 tot 70.000 nieuwe woningen en 45.000 tot 58.000 arbeidsplekken. Binnen Haven-Stad draait het niet alleen om wonen en werken. Het stadsdeel krijgt allerlei bijbehorende voorzieningen zoals scholen, sportcentra en culturele activiteiten. Ook is er ruimte voor recreatie en veel groen. Als bewoner heb je straks alle behoeften binnen handbereik.

Ontwikkeling digitaal volgen

Een mooi en groots project binnen de metropoolregio Amsterdam, waarvan de gemeente graag de ontwikkeling digitaal wil vastleggen. Wie anders dan studenten van CMD kunnen daarbij helpen? Derdejaarsstudenten Gijs, Joline en Sterre ontwierpen tijdens het afsluitende project van het keuzesemester Information Design een interactieve website, die het winnende concept van de klas bleek te zijn. De gemeente was zo enthousiast dat zij de site werkelijk live wil laten gaan. “We hebben de ontwikkelingen binnen Amsterdam gekoppeld aan de keuzes die voor Haven-Stad zijn gemaakt. Daar hebben we een online jaarverslag van gemaakt”, vertelt Joline. “Het is belangrijk te vermelden dat de cijfers in het jaarverslag een schatting zijn.”

De website maakt gebruik van interactieve functies

Volledige, creatieve vrijheid

“Ons idee was anders dan dat van de andere groepjes, omdat we ons niet aan een huisstijl hebben gehouden”, begint Sterre enthousiast te vertellen. “De gemeente wilde juist dat studenten met een frisse blik naar Haven-Stad zouden kijken. We hebben ons jaarrapport daarom volledig aangepast op onze eigen meningen en voorkeuren.” Die aanpak bleek tijdens de pitch bij de gemeente doorslaggevend.

De drie vinden het ontzettend leuk dat hun schoolopdracht dankzij de gemeente Amsterdam straks echt live gaat. Maar totdat het zover is, moet er nog veel werk worden verzet. Gijs, Joline en Sterre moeten hun prototype website eerst nog uitwerken tot een definitieve, werkbare versie. Zelf zijn de studenten alweer begonnen aan een minor, dus druk. Gijs: “We gaan één keer in de week bij elkaar zitten om de website geschikt te maken voor het publiek. Dat betekent dat elk detail moet kloppen.” Binnenkort hopen Gijs, Joline en Sterre hun website officieel te lanceren.

Generatie op generatie

De gemeente Amsterdam is heel tevreden over de samenwerking met de HvA. Zo tevreden dat er volgend jaar opnieuw een groep CMD’ers met het project aan de slag gaat. Zo krijgt Haven-Stad elk jaar een creatief jaarverslag. In 2040 moet het nieuwe stadsdeel in de hoofdstad naar verwachting gereed zijn. Dat betekent dat er nog heel wat leerjaren mee mogen werken aan dit leerzame project.

Geschreven door studentenredacteur Merel Onrust