Een virtueel stoffenarchief

Docente Sandra Kuijpers van het AMFI maakt stoffen digitaal

6 jun 2018 16:00 | Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie

De computer is niet langer weg te denken uit de digitale wereld. Zo ook niet uit de mode-industrie. Ontwerpen worden tegenwoordig gemaakt op de computer in speciale programma’s met virtuele stoffen. Docente Sandra Kuijpers van het Amsterdam Fashion Institute (AMFI) bedacht een manier om ‘echte’ stoffen in die virtuele omgeving te kunnen gebruiken.

Geschreven door onze studentenredacteuren Emma Hersbach en Femke Post.

De basis voor het project werd al in 2013 gelegd, toen Kuijpers onderzoek deed binnen het lectoraat Fashion Research & Technology. Ze onderzocht de wijze waarop een stof valt en had daarbij interesse voor een database. Een dergelijk digitaal project was in die tijd nog ondenkbaar. Inmiddels is de markt veranderd. “Eigenlijk waren we iets te vroeg met ons project”, vertelt de docente van het AMFI.

Gift van de FMR

De medezeggenschapsraad van de Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie zag kansen voor het project van Kuijpers en verleende haar subsidie. Die is gestoken in de aanschaf van kasten en dozen. Kuijpers: “In de dozen zitten de zogenoemde drape swatches, gemeten door studenten. Dit zijn cirkels van de stoffen in de kast, die door gebruik van een digitale disk of een bol getest kunnen worden door studenten.” Door de stoffen op deze manier in een virtueel archief op te slaan, kunnen studenten op verschillende manieren zien hoe een stof valt en hoe dit hun ontwerp zal beïnvloeden.

Stoffen AMFI

Natuurkundige eigenschappen van stoffen

De stoffen worden in het fysieke archief opgeslagen in categorieën, gebaseerd op een drape coëfficiënt. Via meetapparatuur op de school krijgen de stoffen een percentage van stijfheid toegekend. Aan deze cijfers worden woorden gekoppeld. “Met de meetapparatuur kijken we naar de natuurkundige eigenschappen van stoffen en doen we dus eigenlijk heel technisch werk. Andere eigenschappen naast de drape coëfficiënt zijn bijvoorbeeld de rekking of buiging van de stof”, legt Kuijpers uit.

In het project staat het simuleren van fysieke stoffen in een virtuele omgeving centraal. Met een speciale scanner wordt een stof visueel omgezet naar een digitale kopie. Die kopie geeft door de natuurkundige eigenschappen van de fysieke stof een realistischer, virtueel beeld. “In het Makers Lab van de HvA is het zelfs mogelijk om een scan te maken van een lichaam, zodat virtuele kleding perfect op het lichaam aansluit”, geeft Kuijpers aan. Op deze manier kan kleding gepast worden, zonder dat er daadwerkelijk fysieke kleding aan te pas komt. “Ontzettend duurzaam”, oordeelt Kuijpers. “Ik geloof echt dat dit de toekomst is.”

Kleding AMFI

Ambitie voor een groot project

“Er is nog veel te doen, maar we hebben zeker de ambitie om hier een groot project van te maken. Ik hoop dat we met ons project iets teweeg kunnen brengen. Het zou geweldig zijn om een virtueel archief te hebben waar inkopers, producenten en geïnteresseerden naartoe komen voor informatie over stoffen.”