Jongens met nagellak, dat moet toch kunnen?

HvA Collegecafé over genderneutraliteit en mediabeïnvloeding

23 mei 2017 09:55 | Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie

Meisjes spelen met Barbies en jongens spelen met auto’s. Toch? Omdat ze zo zijn opgevoed of omdat ze het zelf willen? Welke rol spelen opvoeding en media in wat wij denken dat ‘normaal’ is? Dit is slechts één van de boeiende kwesties die dinsdag 16 mei aan bod kwamen tijdens het Collegecafé ‘Auto’s of Barbies’.

Het door FLOOR georganiseerde collegecafé dat plaatsvond in het Kohnstammhuis, riep veel vragen op. Hoe moet je bijvoorbeeld omgaan met een zoon die graag nagellak draagt? En is het wel nodig of wenselijk dat kinderspeelgoed wordt gecategoriseerd in jongens- en meisjesspeelgoed? Hierop gaven drie enthousiaste sprekers Minchenu Maduro (bekend van het tv-programma ‘Het geheime leven van 4-jarigen’), Jonathan Smits (docent Pedagogiek) en Saskia Stoker (Onderzoeker e-commerce) een eigen kijk. Lastige kwesties werden behandeld en voorzien van deskundig advies.

Minchenu Maduro

Keynote speaker Minchenu Maduro, bekend van het tv-programma ‘Het geheime leven van 4-jarigen’ (Foto: Bryan Suiker)

Discussies onder de aanwezigen

In het publiek zaten veel mensen die zelf betrokken zijn bij genderneutraliteit, zoals moeders met zonen die liever met meisjesspeelgoed spelen. Of meisjes wiens ouders het niet goed vonden dat ze op voetbal zaten. Dit leverde fraaie discussies op. Wat moet de schoolleiding bijvoorbeeld doen als een jongen liever meisjeskleding draagt?

Vooral de rol van opvoeding en beeldvorming door de media waren belangrijke gespreksstof. Zo word je van kinds af aan al beïnvloed door stereotypes in kinderprogramma’s en kinderboeken. Daarnaast heb je als opvoeder een sturende functie, die al op jonge leeftijd grote invloed heeft op de keuzes van je kind. Belangrijkste conclusie van de avond? Je moet kunnen zijn wie je bent.

De organisatie

Het evenement, georganiseerd door excellente studenten Toegepaste Psychologie en Culturele & Maatschappelijke Vorming trok een volle zaal met enthousiast publiek. Door middel van polls en directe vragen werd het publiek actief betrokken bij het onderwerp. De presentatie van de avond lag in handen van Luuk Heezen (programmamaker, journalist en presentator VPRO), die zich geheel in stijl had gekleed in een knalroze outfit.

Luuk Heezen

Moderator van de avond Luuk Heezen (Foto: Bryan Suiker)

Door: Jesse de Kruijff