Hogeschool van Amsterdam

Student aan het woord

Testimonial

Student Charlotte Bierens

'Na de middelbare school ben ik gestart met de hbo-opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek. Tijdens mijn propedeusejaar ontdekte ik dat ik nog niet toe was aan studeren. Ik laste een pauze in en heb twee jaar gereisd door Zuidoost-Azië en Midden- en Zuid-Amerika.

De invloed van voeding op verschillende ziektebeelden vind ik interessant, zoals diabetes, aandoeningen aan maag, darm, lever en nieren, slikproblemen en allergieën.

Charlotte Bierens - derdejaarsstudent Voeding en Diëtetiek

Ik koos vervolgens voor Voeding en Diëtetiek omdat ik toch iets wilde doen met mijn interesse voor biologie. Daarnaast leer je veel over het werken met mensen en het geven van voorlichting.  Ik heb gekozen voor de afstudeerrichting Nutrition & Dietetics omdat je hierbij nog dieper ingaat op alle ziektebeelden.

In het tweede jaar hebben we een cliënt een aantal weken begeleid op het gebied van voeding en beweging. In de consultlessen leerden we dit stap voor stap. In de praktijk ontdek je vervolgens waar je nog aan moet werken. Ik moest bijvoorbeeld leren om beter door te vragen. Een cliënt vertelt niet altijd meteen alle details van zijn of haar voedings- en bewegingspatroon. Dit moet je als diëtist wel weten voor een volledig beeld en een goed advies.

Momenteel volg ik de minor Immunologie bij de Hogeschool Leiden. Bij het theoretische gedeelte staat het immuunsysteem centraal. Ook leer je over ‘ontspoorde immuunreacties’ zoals overgevoeligheidsreacties, auto-immuunreacties, immuundeficiënties en transplantaatafstoting. Voor het praktische gedeelte ga ik volgende maand stage lopen bij een immunologisch laboratorium.

Mijn stage in het vierde jaar wil ik graag doen bij een diëtistenpraktijk in het buitenland. Elk land heeft een eigen kijk op de diëtetiek en ik ben benieuwd naar de verschillen. Na mijn afstuderen wil ik starten met de bacheloropleiding Gezondheid en leven aan de VU in Amsterdam. Ik hoop mij zo nog verder te ontwikkelen op het gebied van gezondheid, ziekte en voeding.'