Bijsluiter-app wint op congres Urban Vitality / Health Promotion

5 feb 2015 00:00 | Faculteit Bewegen, Sport en Voeding

Zo’n 1,3 miljoen van de Nederlanders is laaggeletterd. Eén van de problemen waar deze groep tegenaan loopt: hoe kun je je medicijnen innemen als je de bijsluiter niet begrijpt? Voor dat probleem bedachten studenten van de minor Urban Vitality / Health Promotion een oplossing: Appotheek, een app die uitlegt hoe je een medicijn gebruikt. Ook het winnende idee op het congres Urban Vitality / Health Promotion van 27 januari.

Film- en voorlees-app

De applicatie zou gaan bestaan uit een filmpje waarin wordt uitgelegd hoe het medicijn wordt gebruikt, en de bijsluitertekst die helemaal wordt voorgelezen. Zie www.appotheek.eu voor een impressie van de app. De applicatie moet nog wel ontwikkeld worden, maar het idee is enthousiast ontvangen. Een groep laaggeletterden was betrokken bij de ontwikkeling. De applicatie is daardoor goed op de doelgroep afgestemd.

Oplossing voor probleem uit de praktijk

Appotheek is een innovatief idee dat aansluit bij een behoefte. In 2014 constateerden Pharos en de landelijke apothekersvereniging KNMP dat het van belang is ‘geneesmiddelengebruik begrijpelijk te maken voor laaggeletterde cliënten’. Al langer is bekend dat deze groep zowel de mondelinge als schriftelijke informatie bij hun medicijnen uit de apotheek niet snappen. Gevolg is dat zij niet weten waarom ze een medicijn gebruiken of het niet correct innemen.

De studenten van Appotheek (Lisanne Benek, Lizzy Lange, Rozan Stam, Tamara Singer en Didien Goedhart) gingen voorafgaand aan hun project ook in gesprek met de doelgroep. “Waar heeft u behoefte aan op het gebied van gezondheid?”, vroegen de studenten. De uitkomsten bevestigden wat Pharos en KNMP eerder constateerden, namelijk dat een toelichting op de geschreven bijsluiter zeer welkom is.

Minor Health Promotion

De app is ontwikkeld door studenten van de minor Health Promotion van het Urban Vitality programma. Tijdens deze minor ontwikkelen zij met elkaar én inwoners van Amsterdam interventies die mensen ondersteunen bij het werken aan een gezondere leefstijl. Deze multidisciplinaire minor is een samenwerkingsverband tussen de domeinen Gezondheid en Bewegen, Sport en Voeding.