Aftrap professionaliseringstraject van docenten in Suriname

19 mrt 2019 14:45 | Higher Education, Research and Innovation

Begin maart reisde HvA-lector Didi Griffioen af naar Suriname om daar de aftrap te geven van een bijzonder project. Samen met de Universiteit Leiden werkt Griffioen de komende twee jaar aan het verbeteren van de onderzoeksvaardigheden van docenten die werkzaam zijn aan de Anton de Kom Universiteit in de hoofdstad Paramaribo.

Professionalisering docenten op onderzoeksvaardigheden

Tijdens een professionaliseringstraject, speciaal ontwikkeld voor dit project, leren veertig deelnemende docenten beter onderzoek af te bakenen, een onderzoeksontwerp te maken, een aanvraag voor financiering te schrijven, onderzoek te integreren in hun onderwijs en onderzoek mondeling en schriftelijk te rapporteren. Het projectteam dat het traject heeft ontwikkeld, bestaat uit drie projectleiders (afkomstig van HvA, Universiteit Leiden, Anton de Kom Universiteit), een lokaal projectteam en lokale trainers. Elke module wordt gegeven door één Nederlandse trainer en twee lokale trainers. De module over onderzoeksfinanciering zal gegeven worden door een Nederlandse trainer van Innovation Exchange Amsterdam (IXA).

Zelfstandige voortzet

Over twee jaar zijn de veertig deelnemende docenten getraind en zijn ook de lokale trainers geschoold om het professionaliseringstraject daarna zelf aan te bieden. Er is afgesproken dat alle deelnemende partners de ontwikkelde materialen ook in eigen context mogen gaan gebruiken. Deze professionaliseringsreeks kan dus op den duur ook binnen de HvA aangeboden worden. Hiertoe zijn inmiddels oriënterende gesprekken met de HvA Academie.

Twinning

Voor dit project kregen de Anton de Kom Universiteit, de Universiteit Leiden en de HvA gezamenlijk subsidie vanuit het Twinning-budget; een subsidieregeling van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor meerjarige samenwerkingsverbanden tussen Nederlandse en Surinaamse burgers en organisaties.