Deze melding verbergen X

De HvA maakt op haar websites gebruik van cookies. Meer info

Toelatingseisen
Home separator Een studie kiezen separator Toelatingseisen

Toelatingseisen

Om te kunnen studeren op hbo-niveau moet je in het bezit zijn van een diploma havo, vwo of mbo (niveau 4). Verder kan het zijn dat je voor een opleiding een bepaald profiel gevolgd moet hebben, of aanvullende vakken moet hebben genoten. Voor de specifieke toelatingseisen kijk je op de webpagina van de opleiding of leerroute van je keuze.

Toelatingseisen vanuit havo of vwo

Als je een havo- of vwo-diploma hebt, gelden er toelatingseisen op basis van jouw profiel. Bovendien vragen een aantal opleidingen om aanvullende vakken. Als je die mist, kun je ze in sommige gevallen in overleg met de opleiding nog voor het begin van het studiejaar inhalen. Op de webpagina van elke opleiding staan de toelatingseisen voor de havo/vwo-profielen vermeld. Kijk daarvoor bij de studie van je keuze.
Klik hier voor meer info

Toelatingseisen vanuit havo of vwo ‘oude stijl’

Heb je een diploma havo van vóór 2009 of vwo van vóór 2010, dan wordt door de opleiding een kort aanvullend toelatingsonderzoek gedaan. Kijk bij de opleiding van jouw voorkeur voor de specifieke eisen. Voldoet jouw vakkenpakket daar niet aan, kijk dan wat de mogelijkheden zijn of neem contact op met de instroomcoördinator van de opleiding.

Toelatingseisen vanuit het mbo

Je kunt in principe met elke mbo-opleiding niveau 4 elke hbo-opleiding starten. Met ingang van het studiejaar 2015-2016 mag een aantal hbo-opleidingen nadere eisen stellen aan je vooropleiding. Zodra deze bekend zijn vind je hierover meer informatie op deze site.

Toelatingseisen 21+

Voldoe je niet aan de toelatingseisen en ben je 21 jaar of ouder, dan kun je deelnemen aan het
21+ toelatingsexamen. Dit toelatingsexamen wordt verzorgd door de Studentenzaken (SZ).

Toelatingseisen vanuit het buitenland

Wanneer je uit het buitenland komt en geen geldig Nederlands diploma hebt, moet je een buitenlands diploma op minimaal havo-niveau kunnen overleggen. Je kunt je buitenlandse diploma naar Nederlandse maatstaven laten waarderen. Ook moet je aantonen dat je alle vier de onderdelen van het Staatsexamen NT2-II behaald hebt als je een Nederlandstalige opleiding gaat volgen. De HvA neemt het toelatingsexamen NT2 niet zelf af. Meld je zelf aan voor het Staatsexamen NT2-II via de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Meer informatie over het laten waarderen van je buitenlandse diploma kun je vinden onder diplomawaardering.

Nederlandse taalcursus

Anderstalige aspirant studenten die een opleiding aan de Hogeschool van Amsterdam willen gaan volgen, kunnen een voorbereidend traject volgen bij de afdeling Onderwijs van Studentenzaken. Kijk voor uitgebreide informatie hierover bij het Taal- en Schakeltraject.