CREATE-IT applied research

Winnaar van 1e Hackatrain: NS op maat app

Studenten HvA winnen trots-prijs

24 sep 2015 17:53 | Kenniscentrum Digitale Media en Creatieve Industrie (CREATE-IT)

De ‘NS op maat app’ van team ‘de IC-Hackers’ is vandaag tijdens de Hackatrain pitch als winnaar uit de bus gekomen van Hackatrain. Het studententeam van de Hogeschool van Amsterdam kregen de trots-prijs uitgereikt (foto). Tijdens Hackatrain gingen 45-tech-talenten in teams van drie man met elkaar aan de slag om op het snijvlak van technologie, innovatie en mobiliteit nieuwe toepassingen te bedenken die het reizen met de trein aangenamer maakt.

Photography: Caroline Demey / PixCel.fr

Met hun winnende voorstel de ‘NS op maat app’ kunnen reizigers gepersonaliseerde opdrachten instellen op hun mobiele apparaat die de reiservaring verbeteren, gebaseerd op trigger (als) en actie (dan). Bijvoorbeeld: "Als ik een stiltecoupé binnen loop, dan moet mijn telefoon op stil."

Op 14 juli werd in samenwerking met Amsterdam Creative Industries Network, NS en Ordina de eerste Nederlandse hackathon in de trein van Amsterdam naar Berlijn georganiseerd. Tijdens de treinreis konden de deelnemers vijf consultants van Ordina raadplegen voor advies bij het ontwerpen van een toepassing. De reis eindigde op het driedaagse technologie festival Tech Open Air Berlin. Een greep uit de ideeën die werden bedacht tijdens Hackatrain: de klassewissel app, een streaming mediaplatform, twee dating apps en enkele verrijkingen van huidige NS apps.

Studenten Mats de Swart, Manish Kakkar en Nick van Breda ontwikkelden tijdens de hackathon een app die treinreizigers laat zien wat er te doen is bij de eerstvolgende  bestemming van de trein. Zij ontvingen hiervoor de 'trots prijs'.

Het Amsterdam Creative Industries Network (ACIN) is opgericht door de Hogeschool van Amsterdam (HvA), de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) en Hogeschool Inholland. ACIN brengt talent samen op het kruisvlak van creatieve industrie en ICT. Met de Hackatrain kregen talentvolle studenten en onderzoekers een kans zich te laten zien en de mogelijkheid om in contact te komen met bedrijven die vragen om hun talent.