CREATE-IT applied research

Een korte kennismaking met Lilian Bosch

7 sep 2015 12:26 | Kenniscentrum Digitale Media en Creatieve Industrie (CREATE-IT)

Lilian Bosch is in januari als onderzoeker begonnen bij het lectoraat Digital Life. In dit interview vertelt ze over haar eerste maanden bij het lectoraat, haar expertise en achtergrond, en hoe ze bij Digital Life is terechtgekomen.

Welk onderzoek doe je bij het lectoraat Digital Life?

“Mijn promotieonderzoek richt zich op de vraag hoe technologie mantelzorgers kan ondersteunen en hun werk kan verlichten. Ik interview daarvoor mantelzorgers en meet hun stress tijdens het geven van zorg. Zo zoek ik naar oplossingen die ervoor zorgen dat het geven van zorg uiteindelijk beter vol te houden is."

Wat is je achtergrond?

“Voordat ik bij Digital Life kwam heb ik een Bachelor Interaction Design en Master Creative Design for Digital Cultures aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht gedaan. Daarna heb ik gewerkt bij de startup Nectar 3D. Ik was daar als User Experience Designer onderdeel van een jong, enthousiast team dat werkte aan nieuwe 3D-printer. Ik heb gekeken hoe gebruikers met de printer kunnen communiceren, en welke functies daarvoor nodig zijn.”

Hoe ben je bij de Digital Life terechtgekomen?

“Marije Kanis, onderzoeker bij Digital Life, was mijn afstudeerbegeleider op de HKU. Via haar ben ik bij de Hogeschool van Amsterdam terecht gekomen. Nu is zij mijn promotor. Mijn interesse in het onderzoek van het lectoraat komt voort uit mijn interesses in gezondheid, technologie en duurzaamheid. Voor mijn afstudeerproject aan de HKU was ik bijvoorbeeld bezig met het meten van bepaalde activiteiten met behulp van sensoren. Dit sluit perfect aan op het onderzoek van Digital Life.

Wat spreekt je aan in het onderzoek van Digital Life? Wat zijn je toekomstplannen?

"Ik vind het leuk dat er bij Digital Life zoveel onderzoekers met verschillende achtergronden aan hele diverse projecten werken. Ik wilde altijd al werken in een multidisciplinaire omgeving. Daar kun je veel van leren als ontwerper. Uiteindelijk hoop ik binnen Digital Life te promoveren, maar dan moet ik nog een hoop interessant onderzoek verrichten!”