CREATE-IT applied research

Nieuwe traditie: een draagteken voor lectoren

Auteur: Mireille Vos

31 mrt 2015 09:00 | Kenniscentrum Digitale Media en Creatieve Industrie (CREATE-IT)

Nadat lectoren van de Hogeschool van Amsterdam hun openbare les - een oratie waarmee nieuw benoemde hoogleraren hun ambt officieel beginnen - hebben gehouden, ontvangen zij sinds kort een draagteken van de rector. Het draagteken is een eervolle onderscheiding in de vorm van een hanger. Het dragen van dit teken maakt de unieke rol die je als lector hebt herkenbaar voor anderen. Het teken straalt niet alleen allure uit; het is ook bedoeld om de drager te herinneren aan de verantwoordelijkheid die men op zich neemt als lector. Het draagteken is in het bijzonder bedoeld voor officiële gelegenheden als de opening van het Hogeschooljaar en openbare lessen van collega-lectoren.

Draagteken HvA tweet

Uitreiking Huize Franckendeal

Op 19 februari jongstleden ontvingen alle lectoren die hun openbare les al hebben gehouden dit draagteken. Deze bijzondere bijeenkomst vond plaats in Huize Franckendeal, te Amsterdam.  Na een toespraak van Huib de Jong reikte deze het draagteken uit aan de langst zittende lectoren. De lectoren van ons domein ontvingen het teken van domeinvoorzitter Geleyn Meijer. Geleyn sprak iedereen daarbij persoonlijk en uitvoerig toe. Door de verschillende sprekers werd benadrukt dat het draagteken met trots gedragen dient te worden. De HvA is niet de eerste hogeschool die hun lectoren op deze manier eert.  Ook de Hogeschool van Utrecht bijvoorbeeld en de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden kennen deze traditie. Lectoren van de NHL dragen overigens een toga tijdens hun rede en ontvangen daarbij een erepenning. De  Universiteit van Deventer had deze traditie al vroeg ingezet; hun draagteken uit 1856  is te bewonderen in het Teylers Museum in Haarlem.

Draagteken voor lectoren van de HvA

Ontwerper Willem Noyons

De hanger van de HvA is, net als die van de Hogeschool Utrecht, ontworpen door Willem Noyons.  Zijn ontwerp voor die van de HvA symboliseert ‘de aanraking.’  De aanraking met een inspiratiebron. De groeven in het ereteken symboliseren de rimpelingen van water nadat een steen in het water wordt gegooid en de loop van de rivier verandert, iets wat de lectoren teweeg brengen bij hun studenten. Of een aanraking met water waardoor men weet: ‘dit is wat ik wil doen, waar ik voor wil gaan.’ De keuze voor water in het design heeft ook een andere betekenis; water speelt in Amsterdam een grote rol. Denk aan de Amstel, de grachten en de rol van de zeevaart in de geschiedenis van zowel de stad als de HvA.  Al deze symboliek wordt fraai weergegeven in de stijlvolle ketting. Een praktisch voordeel van het draagteken als hanger is dat ‘er geen speld door mooie jasjes hoeft te worden geprikt,’ aldus een van de aanwezigen.

Draagteken HvA 1
Draagteken HvA 2

Uitreiking Ben Schouten

Op 12 mei is de nieuwe traditie ‘live’ te zien, bij de openbare les van Ben Schouten, lector Games & Play. Bij aanvang van zijn openbare les zullen collega-lectoren in cortège met draagteken met de lector de zaal betreden en op de eerste rij plaatsnemen. Na afloop van de lezing zal Ben Schouten het draagteken van de rector Huib de Jong ontvangen.