CREATE-IT applied research

Brown Bag Lunch

Evenement

Tijdens de Brown Bag Lunch van het Kenniscentrum geven twee lectoren en/of onderzoekers een presentatie over hun onderzoeksactiviteiten. In januari is het de beurt aan Hein Daanen en Margriet van Eck Poppe.

Graag nodigen wij je uit om op 16 januari 2014 naar de Filmzaal van het AMFI-gebouw te komen. Meld je vast aan! Programma 12.00 uur: Inloop met lunch 12.30 uur: Presentatie Hein Daanen 13.00 uur: Presentatie Margriet van Eck Poppe 13.30 uur: Einde

Presentatie Hein Daanen - De juiste maat

Te krappe kleding beperkt de bewegingsvrijheid en warmteafgifte, te ruime kleding leidt tot ongemak. De juiste maat wordt door de ontwerper op een dressform gemaakt, bij haute couture of maatkleding wordt met het individu zelf gewerkt. De maten worden vervolgens gegradeerd om tot maatvoering te komen. Het doel daarvan is om een zo groot mogelijke groep van een minimaal aantal maten te voorzien. Het huidige proces van gradering is verre van optimaal. Soms worden correcties uitgevoerd in de vorm van lengte- of buikmaten, maar zelfs dan gaat het niet goed. Het NATO-maatsysteem werkt al beter. In dat systeem wordt uitgegaan van tenminste een omvangsmaat en een lengtemaat. De meest optimale manier - statisch gezien - van maatvoering gaat uit van een 'fitmap'. Dat wil zeggen dat een kledingstuk wordt gepast op een deel van de populatie. Daardoor ontstaat een natuurlijke begrenzing: je weet wie het kledingstuk wel of niet past. Deze fitmap kan vervolgens op de lichaamsmaten van de populatie worden afgestemd. Zo wordt met een minimaal aantal maten een optimale pasvorm verkregen. Bij het AMFI worden ook virtuele fitmaps gemaakt: 3D-kopieën van mensen worden gepast in digitale kledingpatronen. In de presentatie is ook aandacht voor de pasvormproblematiek van hoofddeksels en BH's.

Prof. Dr. Hein Daanen is lector Fashion & Technology Research bij AMFI. Daarnaast werkt hij als bijzonder hoogleraar Thermofysiologie aan de Vrije Universiteit en is Daanen onderzoeker bij TNO.

Presentatie Margriet van Eck Poppe - VertragingsApp

Zijn apps de verborgen verleiders die ons gedrag ongemerkt beïnvloeden? Van Eck Poppe deed onderzoek naar de effecten van de VertragingsApp op het aankoopgedrag van boekenlezers. Het resultaat toont aan dat literatuur-apps belangrijke communicatiemiddelen zijn waarvan uitgevers nog veel meer gebruik kunnen maken. Niet alleen om meer boeken te verkopen, maar ook om lezers l beter te leren kennen.

De onderzoeksopzet is beknopt beschreven op het blog van Van Eck Poppe: http://vertragingsapp.blogspot.nl/ Margriet van Eck Poppe is docent en onderzoeker bij Media, Informatie en Communicatie (MIC).