kenniscentrum faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie

Studenten creëren virtuele mode-ervaring

26 jan 2017 09:27 | Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie

De modefanatiekelingen van AMFI en HBO-ICT’ers: het lijken uitersten binnen de faculteit DMCI. Toch levert de minor Virtual Reality Fashion Experience een interessante samenwerking op tussen die twee. Zet daar een enkele CMD’er bij en er ontstaat iets moois: met een VR-bril op kon je dinsdag 24 januari kledingontwerpen voor onder andere G-star en Alchemist Fashion letterlijk van alle kanten bewonderen.

De minor Virtual Reality Fashion Experience (een samenwerking tussen het VR/AR-atelier en het Fashion Technology Lab) zoekt naar nieuwe manieren om mode te ervaren. Ongeveer een derde van alle geproduceerde kleding zal nooit worden gedragen. Met virtual prototyping kun je experimenteren met ontwerpen en hoef je kleding misschien niet eens te maken voordat je het kunt passen. Studenten in deze minor gaan nog een stap verder en laten mensen mode zien, ervaren en passen in een 3D-ruimte door middel van virtual en augmented reality.

Andere taal

‘Het was wel even wennen’, vertelt AMFI-student Loïs Lucassen. In de minor wordt gewerkt in groepjes van vier studenten van verschillende opleidingen. ‘Maar wij hebben een heel andere manier van denken dan ICT’ers, dus je moet er wel rekening mee houden dat je eigenlijk een andere taal spreekt.’

Vraagstukken van opdrachtgevers

Lucassen werkte samen met een studiegenoot van het AMFI en twee studenten van Game Design aan een vraagstuk van Alchemist Fashion, een merk dat wil laten zien dat fashion en sustainability samen kunnen gaan. ‘Aan ons de opdracht om dat ook in VR te laten zien’, aldus Loïs.

En dat is aardig gelukt: als je de VR-bril opzet kom je terecht in een bos waar een door de studenten ontworpen jas ‘rondzweeft.’ ‘We hebben onze VR-experience vanochtend gepresenteerd aan Alchemist Fashion en het bedrijf was erg enthousiast,’ vertelt Loïs. ‘In het volgende semester gaan andere studenten verder met de ideeën van deze groepen.’

Een leerzaam proces

Karla Vincheva, een AMFI-student uit Bulgarije, vertelt dat de groepen hebben gewerkt in zogenaamde sprints van drie weken. ‘Daarna komen de opdrachtgevers, dit jaar G-star, iNDiViDUALS en Alchemist Fashion, langs om te kijken wat de vorderingen zijn. Zo kunnen we op tijd bijstellen en nieuwe doelen formuleren voor volgende sprints.’

‘Het was een leerzaam proces,’ vult Dominique Hoogvliet haar studiegenoot aan. ‘Wij weten niet wat er technisch allemaal mogelijk is, dus we kunnen van alles bedenken, maar lang niet alles is ook uitvoerbaar. Toch denk ik zeker dat er toekomst zit in 3D-fashion.’

Komend semester zullen er studenten vanuit zeven verschillende opleidingen deelnemen aan het programma en wordt er naast de fashion industrie ook een start gemaakt met projecten in andere industrieën. Behalve de minorstudenten, docenten en bedrijven, zijn er ook afstudeerders, stagiaires en onderzoekers betrokken bij zowel het atelier als het lab.