kenniscentrum faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie

Hoe slimme kleding ons denken verandert

19 mrt 2019 12:54 | Kenniscentrum Digitale Media en Creatieve Industrie (CREATE-IT)

Slimme kleding is kleding die sensoren en actoren bevat die bijvoorbeeld lichaamsfuncties of houding meten en terugkoppelen naar het lichaam zelf, of vertalen in schema’s en grafieken.

Het was onderzoeker Rebecca Louise Breuer direct duidelijk dat een onderzoek naar slimme kleding niet van achter een schrijftafel gedaan kon worden en ze besloot de technologie dan ook ‘aan den lijve’ te moeten ondervinden. Twee weken lang droeg ze een postuur corrector die haar elke keer als ze niet rechtop zat corrigeerde met een korte vibratie. Daarnaast droeg ze ook twee weken lang een sport-beha met ingebouwde hartslagmeter. Niet om mee te sporten, maar tijdens een tandartsbezoek, werkdag en middagje schoonmaken. In de publicatie bij dit onderzoek schrijft Rebecca over haar emotionele en lichamelijke ervaringen met de slimme technologie. En ze reflecteert op een filosofische, fenomenologische manier op de manier waarop haar denken over het lichaam veranderd is.