Hogeschool van Amsterdam

kenniscentrum faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie

Aanvraag 'Kledingproductie zonder patronen' goedgekeurd

9 apr 2014 10:39 | Kenniscentrum Digitale Media en Creatieve Industrie (CREATE-IT)

De aanvraag 'Kledingproductie zonder patronen' is ingediend door Hein Daanen, onze lector Fashion Research & Technology, i.s.m. Ger Brinks (Saxion, Lectoraat Smart Functional Materials) en José Teunissen (ArtEZ Modelectoraat).

Het project gaat 1 mei 2014 van start en is een exploratieve pilot.

 

Er zijn voor CLICK|NextFashion 2 aanvragen goegekeurd in het kader van NWO-KIEM-regeling. Het andere project is 'Bruggen bouwen tussen mode en technologie' en is tevens in samenwerking met bovenstaande personen / instellingen tot stand gekomen.

Kledingproductie zonder patronen - een exploratieve pilot

De mens heeft een driedimensionale vorm en kleding is driedimensionaal. Toch zit in de productie van kleding een tussenstap via 2D textiele materialen die moeten worden genaaid tot een kledingstuk. Dit proces is erg arbeidsintensief en gaat terug op 19e-eeuwse technieken. Recentelijk is door Prof. Daanen een proces beschreven waarin op basis van een 3D lichaamsscan een kledingstuk (rok) is gemaakt op maat van het lichaam. In dit project werd de scan zodanig bewerkt dat enkele tientallen driehoeken werden geproduceerd die aan elkaar werden genaaid. Omdat de coördinaten van de driehoeken bekend zijn, kunnen deze ook worden verlijmd, waardoor het proces volledig kan worden geautomatiseerd. Om de techniek verder te brengen zijn niet alleen nieuwe verlijmingstechnieken nodig, maar dient ook een ander kledingstuk ontworpen te worden. Er is vooralsnog gekozen voor een hemd. ArtEZ zorgt voor de innovatieve en creatieve vormgeving. Ons lectoraat Fashion Reasearch & Technology gaat bij AMFI zorgen voor de scan en bewerking naar driehoeken, samen met het bedrijf Sizing Science. Saxion zorgt voor de innovatieve verbindingstechnologie samen met het bedrijf Maan R&D. Doel is om de processen eenduidig te beschrijven zodat een goed voorstel gemaakt kan worden voor een meer diepgaand onderzoeksproject in het kader van NWO-gelden voor de creatieve industrie of Horizon2020 (ICT-call 18).

Nadere informatie is te krijgen bij: prof. dr. H.A.M. Daanen per e-mail, h.daanen@hva.nl . Voor achtergrond NWO-KIEM-regeling klik hier