Hogeschool van Amsterdam

kenniscentrum faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie

Interactieve maquette als dynamische ontwerptool voor de openbare ruimte

21 okt 2013 12:08 | Kenniscentrum Digitale Media en Creatieve Industrie (CREATE-IT)

Geïntroduceerd op GeoDesign Europe Summit 2013: Interactieve maquette als dynamische ontwerptool voor de openbare ruimte Het ontwerp van interactieve media, zoals schermen in de openbare ruimte, is een hele onderneming. Er zijn veel, vaak dynamische factoren en belanghebbende partijen waarbij in het ontwerp rekening mee moet worden gehouden. Om dit ontwerpproces inzichtelijker te maken hebben studenten (Chantal Steur, Wouter Kievit, Duane Blaauw en Steven Versluis) een meer dynamische, tactiele ontwerpmethode onderzocht: interactieve maquettes voor het ontwerp van publieke displays. Dit deden de studenten onder leiding van Marije Kanis en Marcel Bolten in samenwerking met architectenbureau UNstudio.

Eerder onderzoek van Marije (lectoraat Digital Life) laat zien dat - in het geval van sensormonitoring in de woningen van ouderen - interactieve maquettes als tool waardevol kunnen zijn om de wenselijke werking van technologie inzichtelijk te maken. Hierop voortbouwend is er onderzocht hoe een interactieve maquette kan worden ingezet als dynamische co-creatie tool voor de publieke ruimte.

De onderzochte case betrof een interactief schaalmodel voor een potentieel scherm op de façade van de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Gedeeltes van het beoogde scherm en omgeving zijn op schaal 1:100 en 1:200 gebouwd en uitgerust met een miniatuurreplica van het scherm en technologie. Hierdoor kunnen verschillende scenario's worden getest en besproken. Mettina Veenstra presenteerde deze studies op 19 september tijdens de GeoDesign Europe 2013 conferentie ( http://www.geodesignsummit.com/europe ).

De publicatie is hier te downloaden bij 

Using an interactive model for designing public displays Marije Kanis, Chantal Steur, Wouter Kievit, Steven Versluis, Duane Blaauw, Marcel Bolten & Mettina Veenstra (2013) Proceedings of Geodesign Summit Europe 2013, Geofort, Herwijnen, NL

Contactpersoon: m.kanis@hva.nl