kenniscentrum faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie

Networked Images: Visual methodologies in the digital age

Lectorale rede van dr. Sabine Niederer op 18 september 2018

5 sep 2018 16:00 | Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie

Iedere seconde wordt online een enorme hoeveelheid beelden gedeeld. En niet alleen als vrijetijdsbesteding, ook veel beroepen kennen een visuele component: van infographics bij een journalistiek verhaal tot een portfolio van een ontwerper, kunstenaar of onderzoeker. Het Visual Methodologies Collective is een nieuw lectoraat aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) dat zich richt op dergelijke visuele praktijken in het digitale tijdperk.

Lector Sabine Niederer gaat hier tijdens haar lectorale rede op dinsdag 18 september 2018 dieper op in. In de Kohnstammzaal van het gelijknamige Kohnstammhuis - Wibautstraat 2-4 in Amsterdam - zal ze om 16.30u het belang van onderzoek naar en met beeld presenteren. De voertaal van de rede is Engels. De deuren gaan open om 16.00u.

WIL JE DAAR BIJ ZIJN? AANMELDEN KAN HIER

Genetwerkte beelden

In het digitale tijdperk staan beelden vaak niet op zichzelf. Zij maken deel uit van een netwerk van ander online materiaal, platforms en gebruikers. Beelden worden genetwerkt door gebruikers die iets liken of taggen, of een commentaar achterlaten, maar ook door platforms en zoekmachines die beelden formatteren, filteren, of aan gebruikers aanbevelen. Die platforms en zoekmachines doen dat elk op verschillende manieren, en dat vraagt om nieuwe methoden om online beelden en beeldcultuur te bestuderen. Met dergelijke methoden kunnen we beelden als groep of netwerk bestuderen en tegelijk kritisch kijken naar wat de platforms en zoekmachines met de beelden doen.

Visualisaties

Het onderzoek naar beeld kent ook een andere praktijk, namelijk het ontwerpen en ontwikkelen van beelden voor onderzoek. Dergelijke visualisaties kunnen een gezamenlijk project stroomlijnen, of informatie zo groeperen en organiseren dat deze leesbaar wordt voor een specifieke context of doelgroep. Visualisatie en ‘mapping’ (het in kaart brengen van een onderwerp) kan onderzoekers, ontwerpers, programmeurs, studenten en professionals faciliteren in hun leerproces, analyse en het betrekken van een breder publiek.

Over Sabine Niederer

Niederer studeerde Kunstgeschiedenis en Nieuwe Media en Digitale Cultuur aan de Universiteit Utrecht. Ze promoveerde in de Geesteswetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam, dept. Mediastudies, bij prof. José van Dijck en dr. Bernhard Rieder, met een studie van het klimaatdebat op Twitter, Wikipedia en het web. In 2004 startte Niederer aan de HvA, als onderzoeker en docent. Van 2012 tot begin van dit jaar was zij hoofd onderzoek van de Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie.