kenniscentrum faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie

Giulia Baruzzo over hergebruik op Flying Money

1 jun 2018 11:50 | Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie

Op 22 en 23 mei streek het prestigieuze congres Flying Money neer in onze hoofdstad. Verschillende, gerenommeerde namen spraken in de Rode Hoed in Amsterdam op de conferentie over illegale geldstromen in de stad; een samenwerking tussen het lectoraat Network Cultures (INC) van de Hogeschool van Amsterdam en de gemeente Amsterdam. Eén van de sprekers was de Italiaanse Giulia Baruzzo, coördinator bij de Europese tak van Libera: een organisatie die ingenomen bezittingen van criminelen hergebruikt voor sociale doeleinden.

Door onze studentenredacteur Simon de Vries

Italië heeft als eerste land wettelijk vastgelegd dat criminele goederen in beginsel hergebruikt moeten worden. Indien dit niet mogelijk is, worden de bezittingen pas verkocht. In andere landen worden dergelijke goederen gelijk verkocht. Mede dankzij Libera is deze wet in 1996 van kracht geworden. “Ik denk dat het eerder ook niet mogelijk was”, vertelt Baruzzo. “Waar het criminelen al langer lukt om georganiseerd te zijn, is het voor de samenleving op sommige vlakken nog moeilijk.” Zo moest Libera met driehonderd organisaties om tafel om de wet van 1996 überhaupt mogelijk te maken.

Villa wordt daklozenopvang

Het hergebruiken van criminele goederen voor humanitaire doeleinden komt in vele vormen voor. Baruzzo: “We willen voornamelijk de armste groepen in de samenleving helpen.” Zo kan een ingenomen villa van een maffiabaas als opvanghuis voor daklozen dienen. Op deze manier hoopt Baruzzo twee vliegen in één klap te slaan: het tegengaan van criminaliteit en het helpen van minderbedeelden.

Italië versus Nederland

Volgens Baruzzo verschilt de criminaliteit in Nederland sterk met die in Italië. “In Italië zijn de traditionele maffiabendes actief. Bovendien krijg je in Italië sneller een zwaardere straf als je in groepsverband criminele activiteiten onderneemt.” Wat opvalt is dat de Italiaanse criminaliteit minder met het technologische tijdperk meegaat. Tijdens de Flying Money Conferentie kwamen eveneens digitale valuta aan bod en de wijze waarop criminelen bitcoins gebruiken. In Italië merken ze daar niets van, aldus Baruzzo. “De Italiaanse criminaliteit houdt zich voornamelijk bezig met het witwassen van geld; digitale valuta zien we bijna niet terug.”

Tip voor studenten

Baruzzo heeft daarnaast een tip voor studenten: hoe kun je een simpel idee uitbouwen tot een plan op landelijk en zelfs Europees niveau? “Er zijn twee manieren waarop wij ons idee vanuit Libera relevant houden. Ten eerste is ons voorstel concreet. Zo hebben we zomerkampen op ingenomen vastgoed dat nu wordt gebruikt voor humanitaire doeleinden. Zo kan iedereen zelf ervaren wat voor een positieve impact het hergebruik van goederen heeft. Ten tweede werken we samen met universiteiten in heel Europa die onderzoek doen naar de situatie omtrent criminaliteit in hun land. Zo blijft Libera op de hoogte van de mogelijkheden. In ruil delen wij weer onze bevindingen met de universiteiten.”

Positief toekomstbeeld

Baruzzo ziet toekomst in conferenties als Flying Money. “Ik denk dat we ons meer moeten organiseren. Journalisten, kunstenaars en activisten moeten op één plek samenkomen om elkaars standpunt te horen. Een congres als de Flying Money is een positieve ontwikkeling.” Het hergebruik van crimineel ingenomen goederen vindt nu alleen nog plaats in Italië. Baruzzo hoopt buitenlandse organisaties via internationale conferenties als Flying Money te overtuigen dit idee over te nemen. “Het zou mooi zijn als in de toekomst heel Europa eerst overweegt criminele goederen te hergebruiken voordat ze ze direct verkopen.”