Intelligente stoeptegel waarschuwt kinderen voor verkeer

13 mei 2016 12:34 | Afdeling Communicatie

Een intelligente stoeptegel waarschuwt kinderen van een Amsterdamse basisschool aan de Nassaukade voor aankomend verkeer op het drukke fietspad. De interactieve tegel licht op met ledfiguren wanneer een fietser of scooter nadert, en werkt op zonne-energie. Drie studenten van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en het Amsterdam Creative Industries Network (ACIN) ontwikkelen de tegel en testen deze week hoe de basisschoolleerlingen erop reageren.

Aanleiding voor deze innovatie is het vraagstuk van de verkeersveiligheid rondom basisscholen, waar de gemeente Amsterdam voor staat. De gemeente benaderde HvA-docent Wouter Meys met de vraag of zijn studenten een bijdrage hieraan konden leveren.

Slim trottoir

De Dr. Rijk Kramerschool aan de Nassaukade ligt naast een druk fietspad, dat leerlingen eerst moeten oversteken voor zij bij hun eigen fiets kunnen komen. HvA-studenten Matthijs van Hest (Technische Informatica), Riekelt Goucem (Technische Informatica) en Oumaima Nedoui (Communication and Multimedia Design) ontwikkelden voor dit vraagstuk de interactieve stoeptegel vanuit het Citizen Data Lab.

Meisjes voor intelligente stoeptegel gaan oversteken

De stoeptegel moet er een stokje voor steken dat de basischoolleerlingen het naastgelegen fietspad op rennen. De tegel licht op met een rode afbeelding van een fiets wanneer een scooter, fietser of scootmobiel aan komt scheuren, vergezeld door de tekst ‘PAS OP’. Ook heeft de tegel een wachtlijn die rood kleurt. De stoeptegel voorziet zichzelf van stroom door de zonnecellen die erin zijn geplaatst.

Kinderen spelen met intelligente stoeptegel

Meten in de stad

Wat vinden de kinderen er tot nu toe van? Student Matthijs van Hest: ‘Die vinden het allemaal reuze interessant. Toen we buiten aan het testen waren kwam er een docent met een schoolklas naar buiten, en de kinderen zaten vol met vragen over de zonnecellen en de stroom, de lichtsterkte, de inzetbaarheid ‘s winters en ’s nachts. Ze zaten zelf ook bomvol ideeën, ze zijn slimmer dan ik dacht!’

Studenten voor de intelligente stoeptegel

De makers, v.l.n.r.: Riekelt Goucem, Wouter Meys, Matthijs van Hest, Oumaima Nedoui

Gemeente volgt op de voet

De gemeente Amsterdam is enthousiast, zegt docent Wouter Meys: ‘Ze volgen de ontwikkelingen op de voet, want dit is deel van een groter onderzoek naar hoe we intelligente stoeptegels in een slimme stad kunnen inzetten. Of het werkt moet blijken, dat is het leuke van  applied science: we gaan in de stad kijken wat het effect is.’

De studenten volgden alle drie de minor Intelligent Environments, en gebruikten als basis een eerste versie van de stoeptegel, die student Product Design Jimmy Buma vorig jaar ontwierp. Die vorige versie van de stoeptegel werd getest in Amsterdam-Oost en waarschuwde fietsers voor aankomende scooters, door een ingebouwde microfoon die geluid opving. Jimmy ontwierp ook de behuizing voor deze tegel, nieuw zijn de zonnecellen en een omgevingssensor die erin gebouwd wordt door E-Technology-studenten.

Het Citizen Data Lab is verbonden aan het Amsterdam Creative Industries Network (ACIN): het landelijke talent-, kennis- en businessnetwerk voor de creatieve industrie en ICT-sector. ACIN is een samenwerking tussen de Hogeschool van Amsterdam, de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en Hogeschool Inholland.

Kinderen spelen met intelligente stoeptegel
Meisje staat met voet op intelligente stoeptegel
Kinderen kijken naar intelligente stoeptegel voor druk fietspad