Studiekiezers omarmen Snapchat HvA

14 apr 2016 10:20 | Afdeling Communicatie

Het idee van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) om het door jongeren veel gebruikte Snapchat in te zetten als informatiekanaal voor studiekiezers lijkt in te spelen op een grote behoefte bij aankomend studenten. De HvA was van plan om Snapchat twee weken in te zetten om aankomend studenten te laten zien hoe het is om aan de hogeschool te studeren. Door de grote hoeveelheid views en positieve reacties heeft de HvA besloten het experiment te verlengen tot en met 1 mei, het moment waarop aankomend studenten hun studiekeuze voor volgend jaar uiterlijk gemaakt moeten hebben. En ook het komende studiejaar zullen studenten hun leven via de app in beeld brengen.

De afgelopen twee weken ‘snapten’ tien studenten van de Hogeschool van Amsterdam op het snapchataccount van de onderwijsinstelling. Met de foto- en videoberichten die zij maakten, lieten zij zien wat ze dagelijks meemaken en waarom zij voor een studie aan de HvA hebben gekozen. De studenten hadden de volledige vrijheid en verantwoordelijkheid om in een eigen ‘story’ één dag in hun leven op en rond de HvA te laten zien. Ze lieten het studentenleven in de volle breedte zien. Daarnaast beantwoordden zij vragen van toekomstig studenten die geïnteresseerd waren in het volgen van een studie aan de HvA. Die vragen varieerden van: ‘Heb je scheikunde in je pakket nodig voor Voeding & Diëtetiek? en ‘Wat zijn de verschillen tussen CMD en MIC?’ tot ‘Wat is het verschil tussen hbo en wo?’

Studiekiezers kregen hiermee een authentiek, ongemaakt en eerlijk beeld van het studeren aan de HvA. En met name deze ongefilterde werkelijkheid lijkt aan te spreken. Het aantal views per snap (een foto of kort videobericht dat maar een korte tijd blijft staan) is opgelopen naar 1425 views. Enkele studenten ontvingen zelfs liefdesverklaringen. Gisteravond konden de ‘snappers’ en de aankomend studenten elkaar ‘in real life’ ontmoeten tijdens de open avond van de hogeschool. Zij werden tijdens de open avond herkend door hun bijdragen aan de story en de eerste sollicitaties voor de functie van ‘Snapper’ zijn al binnen.

Vervolg van experiment

En dat komt goed uit. De Hogeschool van Amsterdam heeft besloten om tot en met 1 mei aankomend studenten actief te blijven informeren via Snapchat. Dat is de uiterste datum om je in te schrijven voor een studie voor volgend jaar. Het Snapchat-account, dat begon als experiment, krijgt daarnaast een vervolg voor de start van het studiejaar en de introductieperiode.

Bekijk het zelf!

Meer weten over dit Snapchat experiment: http://bit.ly/hva_on_snapchat
Wil je de HvA ook volgen op Snapchat, zoek dan username hva_amsterdam.

Wat is Snapchat?

Snapchat is een applicatie waarmee gebruikers foto- en videoberichten aan elkaar kunnen zenden die na korte tijd vanzelf verwijderd worden. Snaps in een story zijn 24 uur te bekijken. Het is, samen met Whatsapp, de populairste berichtenapp op dit moment. Ook in Nederland is Snapchat bijzonder populair: twee derde van de Nederlandse jongeren tussen de twaalf en negentien jaar gebruikt Snapchat.

Snapchat scan